Πρώτη κατοικία: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των δόσεων δανείων

Πρώτη κατοικία: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «γέφυρα» από την 1η Αυγούστου – Στο 90% το ποσοστό επιδότησης για τους συνεπείς “πράσινους” δανειολήπτες στεγαστικού – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες.

Tη νομοθετική διάταξη βάσει την οποίας θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για πρώτη φορά και των «πράσινων» δανειοληπτών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ανοίγει, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας οι «πράσινοι» και «κόκκινοι» δανειολήπτες, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Ήδη, στην πλατφόρμα έχουν αρχίσει να φορτώνονται τα δεδομένα για τους δανειολήπτες από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του ΤAXISnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα για το εισόδημα και την περιουσία τους ώστε να προκύπτει αν είναι δικαιούχοι ή μη.

O δανειολήπτης θα καλείται να συμπληρώσει μόνο ποια είναι η πρώτη του κατοικία η οποία είναι προσημειωμένη για το δάνειό του καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της Εφορίας ούτε της τράπεζας και τα στοιχεία των συνδεδεμένων προσώπων/προστατευόμενων μελών. Μετά, θα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα – γέφυρα. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται εάν είναι επιλέξιμος.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου και θα εκτείνονται έως τον Ιούνιο του 2021.

Από αρχές Αυγούστου θα χορηγείται κρατική επιδότηση έως 600 ευρώ από το δημόσιο στην μηνιαία δόση των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού αλλά εξυπηρετούν κανονικά τα τραπεζικά δάνειά τους.

Οι δικαιούχοι

Στο νέο πρόγραμμα «γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν:

  • Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
  • Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020.

Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται:

  • τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ
  • τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ
  • τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.
  • Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2 ο τριμήνου του 2019.
  • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
    Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Η Επιδότηση

Η μεγίστη επιδότηση θα περιορίζεται στα 500 ευρώ για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα 300 ευρώ για όσους έχουν δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση που έχουν καταγγελθεί.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο σχέδιο γέφυρα με στόχο τη στήριξη της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here