Πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία»: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου


Την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» για το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας υπήρξαν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικαιούχων καθώς τόσο η ΕΡΓΑΝΗ που δέχεται τις αιτήσεις όσο και η ΑΑΔΕ που πρέπει να τις ελέγξει, έχουν χιλιάδες αιτήσεις να διασταυρώσουν σε συνδυασμό και με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας που τρέχουν κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία έχουν ενταχθεί περίπου 50.000 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από 15 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουνίου θα πληρωθούν στις 31 Ιουλίου.

Στο μεταξύ μέχρι τις 24 Ιουλίου οι επιχειρήσεις έπρεπε να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την δήλωση ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Ιούνιο προκειμένου να καταβληθεί στην συνέχεια στους εργαζόμενους το ποσό του επιδοτούμενου μισθού.

Η μείωση έως και 50% του ωραρίου ασχόλησης μπορεί να υπολογιστεί ανά εβδομάδα, ανά μήνα, ανά 15ήμερο ή όπως αλλιώς εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες του εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, για τον υπολογισμό του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους εργαζόμενους, για κάθε μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Προκειμένου για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης της βραχυχρόνιας εργασίας, στους εργαζόμενους που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οι επιχειρήσεις-εργοδότες καλούνται να δηλώσουν:

  • τις μικτές μηνιαίες αποδοχές με πλήρη απασχόληση, δηλαδή τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου για ολόκληρο το μήνα (ανεξαρτήτως του διαστήματος που εντάσσεται ο εργαζόμενος στον Μηχανισμό), όπως αυτός αποτυπώνεται στον πίνακα προσωπικού-έντυπο Ε4 που έχει υποβληθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» (χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π).

Στην περίπτωση όπου υπάρχουν πρόσθετες αποδοχές πέραν του ονομαστικού μισθού, αυτές βαρύνουν πλήρως τους εργοδότες.

  • τις καθαρές αποδοχές, που θα καταβάλλονταν στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό, αν εργαζόταν με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση-

Επισημαίνεται ότι δεν δηλώνονται στο σύστημα οι καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν σε προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π.

  • τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό που αφορούν τις μειωμένες ώρες εργασίας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αιτήσεις/δηλώσεις ένταξής στον Μηχανισμό σε συνδυασμό με το υποβληθέν έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου. Οι αποδοχές αφορούν καθαρές πληρωτέες αποδοχές προ φόρων και προ παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις – εργοδότες, χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π.

Στην περίπτωση που οι συνολικά καταβαλλόμενες αποδοχές(συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας) υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται από το κράτος. Επισημαίνεται ότι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν αναπλήρωση εισοδήματος 100%.

Επίσης, σημειώνεται ότι κατά τη δήλωση των χρονικών διαστημάτων ένταξης εργαζομένων στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α ΦΑΣΗ) δεν συμπεριλαμβάνονται διαστήματα που οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται από τον εργοδότη όπως για παράδειγμα όταν τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, ασθένεια κ. λ. π.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους:

Μείωση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας

Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς την εβδομάδα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας την εβδομάδα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Η έναρξη της ημέρας υπολογισμού του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας καθώς και η οργάνωση αυτού καθορίζονται από την επιχείρηση και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες διατάξεις περί χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ημέρες εντός της εβδομάδας.

Μείωση χρόνου εργασίας

Σε μείωση του χρόνου εργασίας για όλο τον μήνα ή και με διαφορετικό ωράριο κάθε εβδομάδα μπορούν να προχωρούν οι επιχειρήσεις.

Με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες Δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα

Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν ως χρόνο αναφοράς τον μήνα και δύνανται να μειώνουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό, έτσι ώστε η μείωση του χρόνου εργασίας τον μήνα να μην υπερβαίνει το 50% των συμβατικών ωρών εργασίας.

Στη Δήλωση πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο (άθροισμα) των συμβατικών ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο ανά μήνα, καθώς και το σύνολο μειωμένων ωρών εργασίας ανά μήνα.

Η οργάνωση του χρόνου εργασίας στην περίοδο αναφοράς καθορίζεται από τον εργοδότη.

Η Δήλωση μπορεί να γίνει:

  • Μια φορά, με μία Δήλωση στην αρχή του μήνα, με περίοδο ένταξης όλο τον μήνα ή
  • Με 4 ή περισσότερες Δηλώσεις (ανάλογα σε πόσες εβδομάδες επιμερίζεται ο μήνας), οι οποίες λειτουργούν τμηματικά και αθροίζονται στο τέλος του μήνα, προκειμένου να υπολογιστεί η μηνιαία πλέον μείωση του συνόλου των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών.

Προσοχή: Και στις δύο περιπτώσεις η μείωση του χρόνου εργασίας τον μήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% των μηνιαίων δηλωθέντων συμβατικών ωρών.
Η κατανομή των μειωμένων ωρών εντός μήνα θα εμφανίζεται στο Ε4: πίνακας προσωπικού –συμπληρωματικός ωραρίου με προαναγγελία, είτε άπαξ για το σύνολο του μήνα, είτε τμηματική δήλωση για την κάθε εβδομάδα.

Η επιχείρηση -εργοδότης μπορεί να επιλέξει:

Να δηλώσει άπαξ την 1/7/2020 αφενός το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας του εργαζομένου τον μήνα πχ. 184 ώρες (για 23 εργάσιμες επί 8 ώρες ημερησίως) και αφετέρου τον χρόνο συνολικής μείωσης του χρόνου εργασίας, που θα είναι κατ’ ελάχιστον 92 ώρες (50%) μέσα στον μήνα , ή

Να υποβάλει 5 τμηματικές δηλώσεις ανά εβδομάδα, που αθροιζόμενες θα φέρουν ως αποτέλεσμα κατ’ ελάχιστον τις 92 ώρες του παραδείγματος (σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν ως χρονικό διάστημα χρήσης του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ την περίοδο από 1/7/2020 έως 31/7/2020 καθώς και το άθροισμα των συμβατικών ωρών εργασίας του εργαζομένου τον μήνα δηλαδή τις 184 ώρες με βάση το παράδειγμα).

Μείωση ωραρίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Με χρόνο ένταξης οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του μήνα αναφοράς μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε μείωση του χρόνου εργασίας.
Με μία Δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες Δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

Η επιχείρηση -εργοδότης μπορεί να επιλέξει:

Να δηλώσει άπαξ την 13/7/2020 το σύνολο των συμβατικών ωρών εργασίας και το σύνολο της αντίστοιχης μείωσης ωρών εργασίας για το διάστημα από 13/7/2020 έως και 31/7/2020.

Να δηλώσει τμηματικά και αθροιστικά τη μείωση των ωρών εργασίας με τρεις δηλώσεις, μία ανά εβδομάδα, όπου την 1η εβδομάδα μπορεί να δηλωθούν π.χ. 30 ώρες, τη 2η εβδομάδα 20 ώρες, και την 3η εβδομάδα 10 ώρες αρκεί το άθροισμα να μας δίνει το σύνολο των 60 ωρών. Η κατανομή των μειωμένων ωρών γίνεται με προαναγγελία στο Ε4: πίνακας προσωπικού – συμπληρωματικός ωραρίου.

Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα να οργανώνεται ο χρόνος εργασίας ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης, και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι κείμενες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας περί των χρονικών ορίων απασχόλησης των εργαζομένων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ