Επιδότηση δανείου: Ανοίγει η ηλεκτρονική αίτηση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Πρώτη κατοικία: Σε εφαρμογή το πρόγραμμα «γέφυρα» από την 1η Αυγούστου – Στο 90% το ποσοστό επιδότησης για τους συνεπείς «πράσινους» δανειολήπτες στεγαστικού – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες.

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για την επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας για τους πληττόμενους από την πανδημία του COVID-19. Το πρόγραμμα επιδότησης θα έχει διάρκεια εννέα μηνών και αφορά κόκκινα δάνεια, αλλά και ενήμερα δάνεια και μάλιστα με υψηλότερη επιδότηση και ευνοϊκότερα κριτήρια για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ανοίξει η ηλεκτρονική αίτηση στην οποία οι δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, θα αιτηθούν την κρατική επιδότηση για τις δόσεις των δανείων τους, πρόγραμμα που είχε προαναγγείλει εν μέσω lockdown ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δανειολήπτες θα εισέρχονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXISnet και θα πρέπει να συμπληρώσουν μόνο τη διεύθυνση της πρώτη κατοικίας και τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών τους.

O δανειολήπτης θα καλείται να συμπληρώσει μόνο ποια είναι η πρώτη του κατοικία η οποία είναι προσημειωμένη για το δάνειό του καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της Εφορίας ούτε της τράπεζας και τα στοιχεία των συνδεδεμένων προσώπων/προστατευόμενων μελών. Μετά, θα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα – γέφυρα. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται εάν είναι επιλέξιμος.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου και θα εκτείνονται έως τον Ιούνιο του 2021.

Από αρχές Αυγούστου θα χορηγείται κρατική επιδότηση έως 600 ευρώ από το δημόσιο στην μηνιαία δόση των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού αλλά εξυπηρετούν κανονικά τα τραπεζικά δάνειά τους.

Οι δικαιούχοι

Στο νέο πρόγραμμα «γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν:

  • Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
  • Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020.

Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται:

  • τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ
  • τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ
  • τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.
  • Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2 ο τριμήνου του 2019.
  • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
    Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Η Επιδότηση

Η μεγίστη επιδότηση θα περιορίζεται στα 500 ευρώ για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα 300 ευρώ για όσους έχουν δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση που έχουν καταγγελθεί.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο σχέδιο γέφυρα με στόχο τη στήριξη της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ