Έρχεται νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών – Ποιες θα είναι οι αλλαγές


«Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και πτώχευσης φυσικών προσώπων,θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα απαλλαγής από όλες τις οφειλές, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει πρόνοια αφενός για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επιδότηση δόσεων δανείων

Αναφορικά με τον πρόγραμμα «Γέφυρα» ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι αφού, για πρώτη φορά, επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, και μετά το τέλος του 2018.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών με την έμπρακτη στήριξη του κράτους αφού επιδοτείται σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου.

Αποτρέπεται εξάλλου η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές και περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία.

Κυρίως ενισχύεται η κοινωνική συνοχή καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Το πρόγραμμα λέγεται «Γέφυρα» επειδή πράγματι είναι η «Γέφυρα» μέχρι το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ