Αναδρομικά – Σταϊκούρας: Αποκάλυψε πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους συνταξιούχους

«Θα επιδιώξουμε νωρίτερα από το τέλος του χρόνου και το συντομότερο δυνατόν» να επιστραφούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Υπενθυμίζεται πως ψηφίζεται απόψε η τροπολογία για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (περίπου 1.800.000 άτομα) ενώ εκκρεμεί η τροπολογία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (περίπου 500.000 άτομα).

«Υλοποιούμε τις δικαστικές αποφάσεις και όχι έναντι όσων έχουν προσφύγει, αλλά για περίπου 2,3 εκ. συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που θα μοιραστούν περίπου 1,4 δις ευρώ. Υλοποιούμε την δικαστική απόφαση στο ακέραιο», τόνισε απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας, και επεσήμανε, ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ύφεση και τις επιπτώσεις της, ο Υπουργός Οικονομικών είπε «είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις αυτές που κάνουν λόγο για ύφεση 10% λόγω κορονοϊού, έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους η ΕΕ και η ΕΚΤ. Θα έχουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό είναι γεγονός. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ταμειακά θα έχουμε πρόβλημα. Ξεκινήσαμε στην κρίση κορονοϊού με 37,5 δις ταμειακά διαθέσιμα και σήμερα έχουμε 31,5 δις, άρα δαπανήσαμε από αυτά 6 δις συν τα 6-7 δις που αντλήσαμε από τις αγορές το προηγούμενο διάστημα. Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει από ευρωπαϊκούς πόρους ούτε ένα ευρώ και δεν μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για άλλες αποφάσεις, όπως το ταμείο SURE, για το οποίο έχουμε στείλει ότι απαιτείται στην ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί κάτι. Έχουμε αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουμε πειράξει το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων που είχε δημιουργηθεί λόγω της κακής πορείας της οικονομίας.

Θέλαμε και θέλουμε το τραπεζικό σύστημα να συμβαδίσει με τους ρυθμούς που τρέχει η ελληνική Κυβέρνηση. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζονται» είπε ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο «για ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έχουν λάβει, μεταξύ άλλων, 20.000 επιχειρήσεις στα νησιά. Το τραπεζικό σύστημα, με καθυστέρηση και δυσκολίες στην αρχή και τώρα με καλύτερους όρους, να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της αγοράς. Έχουν εκταμιευθεί δάνεια 1 δις το τελευταίο διάστημα, με τα οποία έχουν πέσει συνολικά 3 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία τον Ιούλιο» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ