Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα 2.000 ευρώ της εθελοντικής επιστροφής αιτούντων ασύλου από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τους

Η κατάθεση των αιτήσεων για την παροχή 2.000 ευρώ στο πλαίσιο της εθελοντικής επιστροφής 5.000 αιτούντων άσυλου από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες καταγωγής τους, έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής & Επανένταξης (AVRR) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αίτημα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών και της συνολικής στήριξης (διοικητικής, υλικοτεχνικής, οικονομικής) σε μετανάστες που εθελοντικά θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Από τον Μάρτιο, όταν και ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της ΕΕ, μέχρι και προσφάτως, το πρόγραμμα έμεινε ανενεργό, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού και των κλειστών συνόρων.

«Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα των 5 χιλιάδων εθελοντικών επιστροφών, τις οποίες χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας η περαιτέρω ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μας. Σε συνέχεια της επανέναρξης των αναγκαστικών απελάσεων, στοχεύουμε τις επόμενες εβδομάδες να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις των εθελοντικών επιστροφών», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Και πρόσθεσε: «Εφαρμόζουμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και στόχο έχουμε την αποσυμφόρηση και των νησιών αλλά και όλης χώρας, από την έξαρση των μεταναστευτικών ροών τα προηγούμενα χρόνια».

Ποια τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ένταξη στο πρόγραμμα:

  • οι 5.000 δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν αφιχθεί μέχρι τις 31.12.2019 και να βρίσκονται στην Λέρο, τη Σάμο, τη Λέσβο, την Κω και την Χίο
  • οι αιτήσεις για την πρόσθετη υποστήριξη πρέπει να κατατεθούν έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία που επίσημα ανακοινώνεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (27 Ιουλίου) με την πρόβλεψη της παράτασης για άλλες 30 ημέρες, εάν ακόμα ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να επιλεχθούν δεν έχει συμπληρωθεί.
  • όσοι επιλεγούν να λάβουν την πρόσθετη οικονομική βοήθεια των 2.000 ευρώ, θα λάβουν αυτό το επίδομα και δεν θα λειτουργήσει συνδυαστικά με κάποιο άλλο
  • δεν έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν στην παροχή πρόσθετου επιδόματος, αιτούντες με εθνικότητα από ασφαλή τρίτη χώρα (Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο,  Γκάμπια, Μαρόκο,  Αλγερία,  Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ουκρανία, Ινδία, Αρμενία).

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ