Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση – Oι αλλαγές και οι ημερομηνίες-«κλειδιά»


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και η δομή της κυβέρνησης μετά το… ανακάτεμα της τράπουλας από τον πρωθυπουργό, είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστό.

Ο ανασχηματισμός είναι μία… ιστορία που έχει συζητηθεί πολύ του τελευταίους μήνες. Εν αρχή τοποθετείτο τον Μάιο, ωστόσο η διαχείριση της πανδημίας δεν άφησε περιθώρια. Στην συνέχεια και σε ανύποπτο χρόνο στα μέσα Ιουνίου τα σενάρια είχαν πάρει φωτιά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακόμα και παρέμβαση -μέσα από διαρροές- του πρωθυπουργού για να μπει ένα τέλος στην σεναριολογία.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχει… κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία, όπως δείχνει η αποχώρηση του Oruc Reis, μία ελληνοτουρκική κρίση, ο τουρισμός έχει ανοίξει, ενώ η Ελλάδα πέτυχε να συμφωνήσει να πάρει 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό και με την επερχόμενη ανάπαυλα του Αυγούστου, έχει πυροδοτήσει για μία ακόμη φορά την σεναριολογία για το χρονικό σημείο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να ανακατέψει την τράπουλα του κυβερνητικού σχήματος αλλά και το ύφος των αλλαγών.

Οι δύο ημερομηνίες

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διακοπές, την ερχόμενη Δευτέρα. Το 48ωρο που ακολουθεί είναι επίσης κρίσιμο για έναν ακόμα λόγο: Το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Σε αυτό, σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο ο πρωθυπουργός, εφόσον θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και θα θέσει το πλαίσιο δράσεων για την μετά το καλοκαίρι εποχή.

Το άλλο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός, είναι να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τον 15Αύγουστο και συγκεκριμένα, το αργότερο μέχρι τις 25 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτό, ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψιν το εν καταρτίσει σχέδιο Πισσαρίδη θα ανασχηματίσει το υπουργικό συμβούλιο έτσι ώστε το κυβερνητικό σχήμα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την ανάγκη οικονομικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ονοματολογία

Η βάση της όποιας συζήτησης για τον ανασχηματισμό, είναι ότι δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός. Οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δομικού χαρακτήρα και θα εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Να διορθώσουν τις όποιες παθογένειες και δυσλειτουργίες που υφίστανται σε κάποια από τα υπουργεία και να ενδυναμώσουν το οικονομικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση του νυν υφυπουργού, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε αναπληρωτή υπουργό (οι αναπληρωτές λογοδοτούν απευθείας στον πρωθυπουργό), ενώ αντίστοιχα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης. Αρμοδιότητά του, και επίσημα πλέον, θα είναι, όντας συνδετικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εποπτεία της ορθής αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως, ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα, θα έχει και η «τριάδα» που βρίσκεται εγγύτερα στον πρωθυπουργό, δηλαδή οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης. Μάλιστα για τους δύο τελευταίους αναμένεται να υπάρξουν και αλλαγές έτσι ώστε να έχουν τις αρμοδιότητες που θα τους χρειαστούν.

Κατά τα άλλα, σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένονται, με φράση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα που μιλά στο Newsbomb.grνα δίνει το στίγμα των αλλαγών που έρχονται. «Δεν περιμένουμε αλλαγές σε περισσότερους από τρεις υπουργούς και περίπου πέντε υφυπουργούς».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ