ΕΦΕΤ: Αποσύρονται νοθευμένα ελαιόλαδα από την αγορά

Την απόσυρση νοθευμένων ελαιολάδων ζητά ο ΕΦΕΤ.

Στα πλαίσια προστασίας των καταναλωτών, από προϊόντα που δεν πληρούν της προϋποθέσεις προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά, ο ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας-Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης-Τμήμα Α’), πραγματοποίησε ελέγχους και χημικές αναλύσεις σε ελαιόλαδα, τα οποία έχουν επισημανθεί ως αγνά παρθένα ελαιόλαδα, στην πραγματικότητα όμως, είναι σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα.

Πρόκειται για τα ελαιόλαδα με τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ», «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»τα οποία διαπιστώθηκαν ότι είναι νοθευμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επισήμανση, μερικών από αυτών, παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, ωστόσο η προέλευσή τους δεν έχει ουδεμία σχέση.

Ο ΕΦΕΤ, έχει απαιτήσει την απόσυρσή των συγκεκριμένων προϊόντων από την εσωτερική αγορά και κάνει έκκληση στους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ καθιστά για ακόμη μία φορά την προσοχή

Στους καταναλωτές:

-Πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,

-Πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές,

-Στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.

Στους επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου:

-Πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

-Σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με τον νόμο, ευθύνη για την οποία προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ