Ρωσία: Αμερικανός καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών για επίθεση σε αστυνομικούς


Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση εννέα ετών έναν Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που κατηγορείτο για επίθεση εναντίον δύο αστυνομικών, μια κατηγορία την οποία ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε «πολιτική».

Η βαριά αυτή ποινή ανακοινώνεται μερικές εβδομάδες μετά την καταδίκη ενός άλλου Αμερικανού, του Πολ Ουίλαν, σε φυλάκιση 16 ετών για κατασκοπία.

Ο δικαστής Ντμίτρι Αρναούτ διευκρίνισε πως ο Τρέβορ Ριντ, 29 ετών, κρίθηκε ένοχος για πρόκληση «φυσικής και ηθικής βλάβης» σε δύο αστυνομικούς.

Μετά την ετυμηγορία, ο Ριντ, που στεκόταν πίσω από ένα μεταλλικό πλέγμα, χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή «πολιτική» και είπε ότι θα ασκήσει έφεση.

«Θέλω να ζητήσω την πολιτική υποστήριξη της κυβέρνησής μου», πρόσθεσε, διακηρύσσοντας την αθωότητά του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Η Ρωσίδα φίλη του κατηγορουμένου, Αλίνα Τσιμπουλνίκ, ξέσπασε σε λυγμούς μετά την ανακοίνωση της ποινής. «Είστε σοβαροί;» αναφώνησε.

«Μα τι κάνετε, σκ…!», πρόσθεσε πριν απομακρυνθεί από το ακροατήριο από δύο αστυνομικούς.

Με καταγωγή από το Τέξας, ο νεαρός άνδρας κατηγορείται ότι άσκησε βία τον Αύγουστο του 2019 σε δύο αστυνομικούς που είχαν κληθεί στο σημείο μιας γιορτής στη Μόσχα ενώ ήταν σε κατάσταση μέθης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το γεγονός ότι ήταν μεθυσμένος έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στο συμβάν και αποτελεί μια «επιβαρυντική περίσταση». Η εισαγγελία είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα ετών και οκτώ μηνών.

Ένας από τους αστυνομικούς, που οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο μετέφερε τον Τρέβορ Ριντ στο αστυνομικό τμήμα, δήλωσε πως ο τελευταίος είχε προσπαθήσει να τον αρπάξει από το μπράτσο, με κίνδυνο να προκληθεί τροχαίο δυστύχημα. Ο άλλος αστυνομικός δήλωσε ότι ο Αμερικανός τον είχε χτυπήσει στην κοιλιά.

Ο Ριντ, που είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι είναι αθώος, αν και παραδέχθηκε ότι δεν θυμόταν το συμβάν.

Ο πατέρας του Τζόι Ριντ, που ήταν επίσης παρών στο ακροατήριο, υποστήριξε πως καμία από τις αποδείξεις που παρουσίασαν οι Ρώσοι ερευνητής δεν ήταν «αξιόπιστη» και πως οι διώξεις αυτές είναι, όπως είπε «εξ ολοκλήρου φαύλες». Κατήγγειλε μια καταδίκη που «είχε προαποφασιστεί».

«Είναι η πιο βαριά ποινή που έχει επιβληθεί στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας για αυτή την κατηγορία», εκτίμησε ο Τζόν Ριντ, που αναμένεται να συναντήσει αργότερα σήμερα τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Ρωσία.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας που βρισκόταν στο ακροατήριο αρνήθηκε κάθε σχόλιο.

Ο Τζόι Ριντ πρόσθεσε πως θα απευθυνθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου ο Ρώσος πρόεδρος να παρέμβει στην υπόθεση αυτή για το καλό του «ρωσικού δικαστικού συστήματος, αλλά και των διεθνών σχέσεων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ