Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε και πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου


Μέσα στον Αύγουστο πρόκειται να γίνει επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων νομικών και φυσικών προσώπων προκειμένου να ενσωματωθεί η έκτακτη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. 

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θεσπίστηκε εκτάκτως φέτος προκειμένου να δοθεί ανάσα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019.

Συγκεκριμένα:

  • για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%
  • για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%
  • για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%
  • για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Για τον υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα λαμβάνονται υπόψη:

  • Oι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
  • Oι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) για τηρούντες απλογραφικά λογιστικά αρχεία, η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) για τηρούντες διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου – Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020. Το ποσό του τζίρου που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι αυτό που δηλώνεται στον κωδικό 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου με βάση και την παράταση που δόθηκε, έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τη δόση του Ιουλίου και να πληρώσουν τις δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου.

Στο μεσοδιάστημα θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο σύστημα TAXISnet προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τα σωστά ποσά που πρέπει να καταβάλουν στην Εφορία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ