Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας: Νέος σύμμαχος στην προστασία του πλανήτη

Σε λειτουργία τίθεται το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πόρους από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο διεξαγωγής ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και διενέργειας εξειδικευμένων εργαστηριακών αναλύσεων σε οστρακοκαλλιέργειες, καθώς και σε αγροτικά προϊόντα.

Tο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας θα εγκατασταθεί σε ένα άρτια εξοπλισμένο κτίριο, εντός του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2013.

Οι λόγοι και οι ανάγκες που επέβαλλαν τη δημιουργία του ήταν και είναι η κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε χημικές αναλύσεις στο πλαίσιο των ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών της σε υδάτινους πόρους (ποτάμια, λίμνες, θάλασσα), αλλά και σε χερσαίες εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης, στους σκοπούς της ίδρυσης του Εργαστηρίου ήταν και είναι η πραγματοποίηση ερευνών και ελέγχων ευρύτερου ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κυρίως για τη διαβίωση των οστρακοειδών, καθώς και σε χερσαία εδάφη.

Υπερσύγχρονα μηχανήματα

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας, εκτός των χώρων των γραφείων και των χώρων του προσωπικού, που είναι πλήρως εξοπλισμένοι (μοντέρνα έπιπλα γραφείου, υπολογιστές, ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.ά.) διαθέτει Χημικό και Βιολογικό τομέα (εργαστήρια), που είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα, έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία.

Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών διαπίστευσης, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας, θα μπορεί, όπως προβλέπεται και στην προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:

  • Να διεξάγει έρευνα με σκοπό την κατανόηση και επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, που αφορούν στη βελτίωση των παραγωγικών παραμέτρων καθώς και τους απαιτούμενους ελέγχους, κυρίως σε παραγωγικές κατηγορίες γεωργικών καλλιεργειών, εκτροφή οστρακοειδών. Επίσης θα μπορεί να διεξάγει έρευνα σχετικά με την αλιεία και την ποιότητα των επιφανειακών νερών άρδευσης, που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
  • Να καλύπτει σε χημικές αναλύσεις τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  • Να υλοποιεί ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ή από ιδιώτες.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ