Παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες

Αρκετές γυναίκες είναι αναγκασμένες να ζουn με περιττά κιλά. Ορισμένες καταφέρνουν να τα χάσουν. Άλλες πάλι δυσκολεύονται περισσότερο. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που έχουν περιττό βάρος κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 292.000 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους σχεδόν οι 49.000 είχαν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εστίασαν σε 73 παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με μεγαλύτερο ΔΜΣ και σε 14 γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology».
Οι ειδκοί διαπίστωσαν πως τα παραπάνω κιλά μπορούν να «πυροδοτήσουν» κατάθλιψη. Από την μελέτη φάνηκε ακόμα πως η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην κατάθλιψη είναι εξίσου ψυχολογική όσο και βιολογική.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η σχέση παχυσαρκίας-κατάθλιψης ισχύει περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Γιατί; Πιθανώς επειδή οι πρώτες είναι πιο ευαίσθητες για την εικόνα του σώματός τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι παχύσαρκοι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές αν το έξτρα βάρος οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίστροφο, δηλαδή αν η κατάθλιψη ευνοεί την αύξηση του βάρους. Η νέα έρευνα – η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει ότι ισχύει κατά βάση το πρώτο, δηλαδή ο μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Διαπιστώθηκε ότι γενικότερα οι άνθρωποι με μεγαλύτερο ΔΜΣ, άρα και μεγαλύτερο βάρος, ήταν πιθανότερο να είναι καταθλιπτικοί. Επίσης ειδικότερα οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης. Για κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 4,7 μονάδες, η πιθανότητα κατάθλιψης αύξανε κατά 18%, ενώ ειδικά στις γυναίκες κατά 23%.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ασφαλώς πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση κατάθλιψης, αλλά τόνισαν ότι το να έχει κάποιος κανονικό βάρος, μειώνει τις πιθανότητες να νιώσει κατάθλιψη – ιδίως αν πρόκειται για γυναίκα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here