«Μπλόκο» στο παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής με νέα νομοθετική ρύθμιση


Νέα νομοθετική ρύθμιση φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο παράνομο κατέβασμα ταινιών και μουσικής, χάρη σε σύστημα που θα «πιάνει» όσες παράνομες ιστοσελίδες επιστρέφουν με νέα διεύθυνση.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) έκρινε αναγκαία την ύπαρξη ενός νέου σχεδίου, το οποίο θα προστατεύει ουσιαστικά τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας και θα καθιστά δύσκολη την παράνομη αναπαραγωγή τους, εκτιμώντας ότι η διαδικτυακή πειρατεία αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση.

Μέχρι προσφάτως, υπεύθυνη ήταν η Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία, ωστόσο, όχι μόνο είχε δικαίωμα να παρέμβει μόνο κατόπιν συγκεκριμένης καταγγελίας, αλλά, όπως αποδείχτηκε, δεν υπήρξε και ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο η αρμόδια επιτροπή έριξε μαύρο σε δεκάδες δημοφιλείς ιστοσελίδες παράνομης αναπαραγωγής ταινιών, ορίζοντας, μάλιστα, και πρόστιμο ύψους 850 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα παράνομης λειτουργίας. Οι διαχειριστές των εν λόγω sites, ωστόσο, βρήκαν εύκολα λύση, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, επέστρεψαν δριμύτεροι σε άλλες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Dynamic blocking injunction

Ωστόσο, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση υιοθετείται το σύστημα dynamic blocking injunction, το οποίο διαθέτει έναν μηχανισμό ελέγχου και άμεσης αντίδρασης για ιστοσελίδες που επανεμφανίζονται σε νέα διεύθυνση φιλοξενώντας, αποδεδειγμένα, το ίδιο περιεχόμενο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ