Προχειρότητα και τεράστια λάθη στην πλατφόρμα για τις «ψηφιακές» υιοθεσίες παιδιών


Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μετά τις πρόσφατες και ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες για τις παλινωδίες και τα λάθη που έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη διαδικασία του ψηφιακού «ταιριάσματος» παιδιών και υποψήφιων θετών και ανάδοχων γονέων.

Αρχικά, όπως καταγγέλλουν υποψήφιοι θετοί και ανάδοχοι γονείς, αλλά εσχάτως και η αντιπολίτευση, δεκάδες από τα προτεινόμενα «ταιριάσματα» αφορούσαν παιδιά τα οποία είχαν ήδη τοποθετηθεί σε άλλη οικογένεια. Μάλιστα, η ομάδα «Δεσμοί Καρδιάς – Υποψήφιοι Θετοί και Ανάδοχοι Γονείς» έστειλε ανοιχτή επιστολή στην υφυπουργό Εργασίας, καταγγέλλοντας ότι το γεγονός αυτό προκαλεί ανασφάλεια και άγχος σε όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους θετούς / ανάδοχους γονείς και, τελικά, οδηγεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης για το πρόγραμμα υιοθεσιών / αναδοχών.

Οι υποψήφιοι θετοί και ανάδοχοι γονείς κατήγγειλαν, επίσης, ότι παρεμποδίστηκε η πλήρης και ορθή ενημέρωσή τους αναφορικά με το ιστορικό του παιδιού και των θεμάτων που αφορούν την υγεία του, ενώ προχώρησαν και σε ακόμη μια σοβαρή καταγγελία, αποκαλύπτοντας ότι κατά την προώθηση του προγράμματος υιοθεσιών / αναδοχών στα μίντια διαπίστωσαν την έκθεση των προσώπων των παιδιών που ζουν μέσα στα ιδρύματα, κάτι που, όπως τονίζουν, αντιβαίνει στο δικαίωμα διατήρησης της ιδιωτικότητάς τους.

Επισήμαναν ακόμη ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία αιφνιδιάστηκαν πλήρως, καθώς τους εστάλησαν οι έγγραφες οδηγίες στις υπηρεσίες την Παρασκευή 3/7/20 και το συνταίριασμα ξεκίνησε μόλις τρεις ημέρες μετά, τη Δευτέρα 6/7/20, ενώ πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την έναρξη του συνταιριάσματος.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στη Βουλή, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση της Θεανώς Φωτίου στη Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέστησε τα μητρώα για την αναδοχή και υιοθεσία «πλήρη» και «λειτουργικά», και ξεκίνησε τη σύνδεση παιδιών και υποψηφίων γονέων «με τρόπο ενιαίο, διαφανή, που διασφαλίζει πλέον την ίση μεταχείριση μπροστά στον νόμο των υποψήφιων γονέων». Πάντως, η υφυπουργός απέφυγε να σχολιάσει όλες τις παραπάνω αιτιάσεις.

Η δε Θεανώ Φωτίου κατήγγειλε ότι η Δόμνα Μιχαηλίδου «δεν είπε ούτε λέξη για τα τραγικά λάθη που έγιναν κατά τη διαδικασία ψηφιακού ταιριάσματος παιδιών και υποψήφιων γονιών, με το 90% των παιδιών που προτάθηκαν να είναι ήδη τοποθετημένο σε άλλη οικογένεια». Μάλιστα, έψεξε την υφυπουργό για τη δήλωσή της ότι η εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων είναι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας, υποστηρίζοντας ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ