Στρατός Ξηράς: Έτσι «θωράκισε» το Αιγαίο – Ο οπλισμός, τα πυρομαχικά και ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων

Οι άμεσες και καθοριστικές εντολές του Αρχηγού ΓΕΣ – Πώς και γιατί οι αμφίβιοι καταδρομείς «κατέλαβαν» ελληνικές βραχονησίδες – «Αστακοί» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέσα σε ελάχιστες ώρες

Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, με τους Στόλους και τα μαχητικά των δύο χωρών να έρχονται κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο, πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» επισημαίνουν την άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας που οδήγησαν σε ακόμα μία δυναμική απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν.

Τα σχέδια αποτροπής και εξουδετέρωσης τουρκικής ενέργειας ήταν έτοιμα από τους Έλληνες επιτελείς εδώ και πάρα πολύ καιρό και απλώς επικαιροποιούνταν, αναπροσαρμόζονταν και εμπλουτίζονταν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η στρατιωτική ηγεσία στην λεωφόρο Μεσογείων είχε δώσει εντολή για συνεχείς ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στα σημεία όπου εκτιμούσε πως η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε μία πρόκληση ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Δηλαδή, νότια της Κρήτης αλλά και κοντά στο Καστελόριζο.

Το γεγονός επίσης της διακλαδικότητας, της συμμετοχής δηλαδή και των τριών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας σε αυτές τις ασκήσεις φανερώνει την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια και κυρίως τη διορατικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας.

Για πρώτη φορά γίνονταν τέτοιου τύπου ασκήσεις με βολές και πραγματικά πυρά από κάθε όπλο και μάλιστα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Προφανέστατα, η στρατιωτική ηγεσία είχε προβλέψει τις κινήσεις του τουρκικού καθεστώτος και ετοιμαζόταν εντατικά για την ημέρα που θα ξεσπούσε η κρίση.

Ο καθοριστικός ρόλος του Στρατού Ξηράς

Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να ήταν αυτό που τρόμαξε με την μαζική και ταχύτατη ανάπτυξη στο Αιγαίο τους Τούρκους και η Πολεμική Αεροπορία να ήταν αυτή που έδωσε το πρώτο ηχηρό «χαστούκι», μέχρι το Πολεμικό μας Ναυτικό να αναπτυχθεί και να «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ωστόσο εξίσου καθοριστικός αποτέλεσε και ο ρόλος του Στρατού Ξηράς.

Σίγουρα δεν δημιουργήθηκαν καταστάσεις όπως στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, όμως ο Ελληνικός Στρατός κλήθηκε και πάλι να αποδείξει την ετοιμότητα, την ταχύτητα και τον άψογο συντονισμό των στελεχών του.

Με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς ίχνος φόβου και πανικού και όντας άρτια εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος, ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Χαράλαμπος Λαλούσης έθεσε σε πολεμική ετοιμότητα τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

Κατευθύνοντας μεθοδικά και ταχύτατα τα στελέχη από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και δίνοντας εντολή για γενική επιφυλακή, ο έμπειρος Στρατηγός μέσα σε ελάχιστες ώρες κατάφερε να «φορτώσει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απ’ άκρη σ’ άκρη με οπλισμό. Αποθήκες πυρομαχικών άδειασαν, οπλικά συστήματα τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και μέσα σε ελάχιστες ώρες όλες οι Μονάδες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα ανέφεραν ετοιμότητα.

Παράλληλα, ο κ. Λαλούσης διέταξε τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, τους πάνοπλους αμφίβιους καταδρομείς να μεταβούν ταχύτατα και να «καταλάβουν» βραχονησίδες – «κλειδιά» στο Αιγαίο αποτρέποντας έτσι προσπάθεια δημιουργίας νέων Ιμίων. Άλλωστε, τα τραγικά γεγονότα τον Ιανουάριο του 1996 έχουν μελετηθεί και αναλυθεί πολλάκις από τους Επιτελείς και έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια για την επιτήρηση και φύλαξη κάθε βράχου σε όλο το Αρχιπέλαγος. Κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, οι Έλληνες καταδρομείς παρέμειναν επί ώρες, μέρα και νύχτα επάνω στις βραχονησίδες του Αιγαίου, στέλνοντας με τη σειρά τους μήνυμα ετοιμότητας.

Ταυτόχρονα, η Δύναμη Δέλτα και όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, ΕΤΑ, Ζ-ΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕ διεμήνυσαν προς τον Αρχηγό ΓΕΣ πως είναι πανέτοιμες και περίμεναν εντολή για να μεταβούν άμεσα οπουδήποτε χρειαστεί.

Όντας αποφασισμένος να μην επιτρέψει στους Τούρκους να διανοηθούν ότι μπορεί να περάσουν στο Αιγαίο, ο κ. Λαλούσης ζήτησε να ενεργοποιηθούν άμεσα και να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία όλα τα οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας… από τους HAWK έως τους TOR-M1, ενώ σε συνεννόηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Α/ΓΕΑ κ. Γεώργιο Μπλιούμη έδωσαν εντολή να ενεργοποιηθούν τα πανίσχυρα αντιαεροπορικά συστήματα των πυραύλων S-300 και των Patriot.

Το μήνυμα στον Ερντογάν είχε ήδη φτάσει: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν παίζουν και δεν αστειεύονται. Είναι έτοιμες για όλα, ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη».

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης και το φιλότιμο ορισμένων στελεχών, που αν και σε άδεια, με οικογένειες και παιδιά στο σπίτι, έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» και να τεθούν στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο έκαναν και πολλοί απόστρατοι. Υπήρξε ένα κύμα φρέσκων και αξιόμαχων αποστράτων οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν παρόντες αν και δεν ήταν ανάγκη. Αυτό είναι ενδεικτικό του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων, του θάρρους και της αγάπης για την πατρίδα. Είναι επίσης απίστευτα σημαντικό καθώς απέναντι μας έχουμε μια Τουρκία που καταδιώκει και φυλακίζει τα πιο έμπειρα στελέχη της, ενώ εμείς σε κρίσιμες στιγμές φαίνεται ότι λαμβάνουμε τεράστιες ενέσεις εμπειρίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστιο ατού για την Ελλάδα.

Η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης θα παραμείνει και στον Στρατό Ξηράς, με τα νησιά του Αιγαίου να είναι «φορτωμένα» οπλισμό και πυρομαχικά και τα στελέχη να εκπαιδεύονται καθημερινά για τη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Για μια ακόμη φορά απέδειξαν τον επαγγελματισμός τους, την κατάρτισή τους, την αποφασιστικότητα και τις ικανότητές τους. Σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία, απέδειξαν κάτι για το οποίο ορισμένοι ανόητοι και άσχετοι αμφέβαλαν… ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλότατη αποτρεπτική ισχύ, με στελέχη έμπειρα, καταρτισμένα και αποφασισμένα να τιμήσουν τον όρκο τους στην πατρίδα.

Είναι τουλάχιστον απρεπές να μιλούμε για γερμανική διαμεσολάβηση και να μην αναγνωρίζουμε, να μην επικροτούμε και να μην είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση αποτροπής των Τούρκων.

Είναι βέβαιο πως η Γερμανία τελικά, δεν έσωσε την Ελλάδα. Την φίλη της την Τουρκία γλίτωσε από ένα μεγάλο στραπάτσο, βοηθώντας την εντέχνως να βγει από την κρίση χωρίς τσαλακωμένο γόητρο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here