«Καταστροφή»! Κραυγή αγωνίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνα

«Αντίο» στην Ελλάδα όπως την ξέραμε και «καλημέρα» στη νέα εποχή θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη περιγραφή των διαμαρτυριών για τις ανεμογεννήτριες στη χώρα μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ανυπολόγιστη καταστροφή με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά, με κόστος κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ η κάθε μία, βάρους 120 τόνων και άνοιγμα του έλικα 180 μέτρα, σύμφωνα με το melissocosmos.com.

Για να στερεωθεί στο έδαφος μια ανεμογεννήτρια χρειάζονται περίπου 800 κυβικά μέτρα τσιμέντο, κάτι που προφανώς και σημαίνει καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου. Και από τη στιγμή που αυτός ο περιβάλλων χώρος είναι σε κάποιο βουνό, τότε καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ο όρος «πράσινη ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι εμπνευστές της ιδέας αυτής, είναι τουλάχιστον οξύμωρος. Ακόμα και περιοχές Natura ισοπεδώνονται και δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση…

Γιατί η τοποθέτηση αιολικών πάρκων στα βουνά δεν είναι κάτι απλό: εκτός από την τσιμεντοποίηση της περιοχής, η οποία αναπόφευκτα θα εξαφανίσει και αρκετές πηγές νερού στις βουνοκορφές μας, χρειάζεται περαιτέρω καταστροφή του τοπίου, καθώς θα πρέπει να ανοιχτούν δρόμοι ως την κορυφή, για να υπάρχει πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες.

Όπως αναφέρει το melissocosmos.com, αν πάει ένας απλός μελισσοκόμος να τοποθετήσει μελισσοσμήνη στο βουνό, το δασαρχείο του κάνει μήνυση. Αν πάει όμως ο μεγιστάνας να γκρεμίσει το βουνό και να καρφώσει ανεμογεννήτριες, το κράτος του το επιτρέπει. Γιατί από αυτούς τους μεγιστάνες, η ΔΕΗ θα αγοράζει ρεύμα ακριβότερο από ότι το πουλάει στους καταναλωτές, θα ανοίγουν μαύρες τρύπες στα ταμεία της τις οποίες θα καλείται ο φορολογούμενος να τις κλείσει.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αυτά τα αιολικά πάρκα σε λίγα χρόνια να μετατρέπονται σε υβριδικά και να λειτουργούν με νερό, την στιγμή που ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας επικρατεί λειψυδρία.

Στόχος αυτής της «πράσινης ανάπτυξης», είναι το 2050 σε όλα τα βουνά και σε όλα τα νησιά να έχουν μπει ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα προσφέρουν το 50% της ενέργειας που θα χρειάζεται η χώρα μας. Μόνο το 50% μετά από τέτοια καταστροφή!

 

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλησπέρα, θα μπορούσατε να παραθέσετε μία πηγή μίας υβριδικής ανεμογενητριας που λειτουργεί και με νερό. Χρησιμοποιεί κάποιο ποτάμι σαν νερόμηλος ή το βρόχινο νερό; θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα νησιά μας, το να ξεκινήσουν να καταναλώνουν το πολύτιμο αυτό νερο τον κοριφογραμων μάς.
    Σας ευχαριστώ.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ