Τριμερής συμφωνία Τουρκίας – Μάλτας – Σάρατζ για την προώθηση των σχέσεών τους


Η Τουρκία, η Μάλτα και η Λιβύη συμφώνησαν την Πέμπτη να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία, να διευκολύνουν την επιστροφή μαλτέζικων και τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και να επαναλάβουν τις πτήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μαλτέζος ομόλογός του Εβαρίστ Μπαρτόλο και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, για να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα και τις τριμερείς τους σχέσεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των νοτίων συνόρων της Λιβύης και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, σημειώνοντας ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για την ίδια τη Λιβύη.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Μάλτα –χώρα-μέλος της ΕΕ- εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία που έχει η συμμετοχή της ΕΕ στην «αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης, με το να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των προσπαθειών και της συνεργασίας για τη μετατροπή των συμφωνιών σε συγκεκριμένα και πρακτικά σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου και ο Μπαρτόλο υπογράμμισαν την υποστήριξή τους προς την Τρίπολη, λέγοντας: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και η σταθερότητα και η ασφάλεια της Λιβύης έχουν μεγάλη σημασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, κατά την οποία συνυπογράφηκε συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που οδηγούν στη δημιουργία και οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα προς τη γείτονα χώρα, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ