Ασφυκτικό «πρέσινγκ» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε ΜΚΟ σχετικές με το μεταναστευτικό

Για τα καλά «στο μάτι» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) έχουν μπει οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  που εμπλέκονται με το μεταναστευτικό στη χώρας μας.

Οι έλεγχοι (που ξεκίνησαν τον Μάιο) συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από μικτές ομάδες ελέγχου της ΕΑΔ και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος των οριζόντιων ελέγχων, πριν από λίγες ημέρες έγινε σχετική.. επίσκεψη στην έδρα ΜΚΟ στον Χολαργό Αττικής, καθώς και στις εγκαταστάσεις της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καστοριά, ώστε να εξακριβωθεί η συμμόρφωση των συγκεκριμένων ΜΚΟ με το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης, λειτουργίας και χρηματοδότησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην Καστοριά, όπως ενημερώνει η ΕΑΔ:

  • Διενεργήθηκε επισκόπηση και συλλογή των λογιστικών, φορολογικών και λοιπών στοιχείων λειτουργίας και διαχείρισης.
  • Κατεγράφησαν οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι (31 άρρενες ηλικίας 12-18 ετών) καθώς και οι παρόντες -8- εργαζόμενοι (εκ των -21- συνολικά δηλωθέντων απασχολουμένων).
  • Συγκεντρώθηκαν στοιχεία και ελέγχθηκε η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της εν λόγω Δομής φιλοξενίας (τεχνικές προδιαγραφές κτηρίων και ζητήματα ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής, τήρηση μέτρων προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του SARS COV2)
  • Ελέγχθηκε η διαδικασία παραπομπής, υποδοχής και αποχώρησης των φιλοξενουμένων από τη δομή και εν γένει η υλοποίηση των απαιτήσεων των σχετικών τεχνικών δελτίων των παραπάνω.
  • Ενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος της πληρότητας των στοιχείων των ατομικών φακέλων των παρόντων, καθώς και αποχωρησάντων ανηλίκων
  • Συντάχθηκε λεπτομερής Έκθεση Αυτοψίας, σχετικά με: α) λειτουργικές προδιαγραφές, β) χρησιμοποιούμενους χώρους και γ) υλικοτεχνικό εξοπλισμό της Δομής.
  • Κατεγράφησαν ελλείψεις σε αντισηπτικά, μάσκες, υγρά σαπούνια κ.λπ., που προβλέπονται από τις διατάξεις για την προστασία από την πανδημία του COVID-19.

Οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε διασταυρωτικές επαληθεύσεις των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΜΚΟ, με τα τηρούμενα στοιχεία στις δημόσιες βάσεις δεδομένων.

 

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ