Η Ελλάδα στο έλεος του κορωνοϊού: Αν ξεκινήσουν νοσηλείες και διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει τελείως (vid)


Δεν σταματούν να προειδοποιούν το κοινό οι Έλληνες επιστήμονες, βλέποντας μέρα με την ημέρα την κατάσταση με τον κορωνοϊό να βγαίνει εκτός τροχιάς. Μάσκα και αποστάσεις, είναι οι δύο λέξεις που επαναλαμβάνονται συνεχώς, μαζί με τις συστάσεις για αποφυγή του συνωστισμού

Το θετικό είναι πως μέχρι στιγμής η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δεν οδηγεί σε νοσηλείες και ΜΕΘ, καθώς τότε τα πράγματα θα έχουν ξεφύγει εντελώς.

Αυτή είναι και η προειδοποίηση της Ματίνα Παγώνη, Προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά: «Ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Είχαμε φτάσει στο 0,20 – 0,25 ήμασταν πολύ καλά το Μάιο. Ας ευχηθούμε ότι δε θα υπάρξει άλλη αύξηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ.Παγώνη στάθηκε και στον περιορισμό των ατόμων σε συγκεντρώσεις, τελετές κλπ.: «Πρέπει να περιοριστεί το όριο των συγκεντρώσεων σε κάτω από 50 άτομα για να ξεπεράσουμε το σκόπελο. Είναι δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε και θα είναι δύσκολες μέχρι τις 20 Αυγούστου γιατί όλοι θα βγουν, όλοι θα πάνε στα νησιά».

Φυσικά, η μάσκα και οι αποστάσεις είναι το νούμερο 1 στη λίστα των απαραίτητων: «Χρειάζεται απόσταση πάνω από δύο μέτρα και μετά μάσκα και πλύσιμο χεριών. Σε εσωτερικούς χώρους χρειάζεται μάσκα να φορούν όλοι και χρειάζεται μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός».

Η κ. Παγώνη απορρίπτει όσους μιλούν για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πριν το τέλος της χρονιάς: «Το εμβόλιο το ξεχνάμε για φέτος. Τα εμβόλια έχουν συγκεκριμένες φάσεις και πρέπει να είναι ασφαλή από το 2021» .

Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά τις μάσκες και τις αποστάσεις και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Η μάσκα είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο όπλο προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19. Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».

Για την κούραση της κοινωνίας μίλησε ακόμα ο κ.Εξαδάκτυλος ο οποίος αρνήθηκε να ρίξει την ευθύνη της χαλάρωσης στους νέους, όπως έκαναν πολλοί άλλοι: «Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων».

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αφού τόνισε πως ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε πως «ευτυχώς τα χαρακτηριστικά του τώρα είναι πιο ήπια σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επειδή πήραμε έγκαιρα μέτρα».

«Πρέπει ακόμα πιο έντονα να ληφθούν τα απαραίτητα, δραστικά μέτρα για να μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας που έχει ανοδικές τάσεις τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ