Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία: Ευεργετικά τα αποτελέσματα της συνεπιμέλειας ανηλίκων


Υπέρ της συνεπιμέλειας ανήλικων τέκνων τίθεται η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία και συγκεκριμένα ο Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας. Τα επιστημονικά δεδομένα για την ανατροφή των παιδιών από έναν, ή και τους δύο γονείς σε περίπτωση διαζυγίου των τελευταίων, οδηγούν στο συμπέρασμα της ισότιμης εμπλοκής στην γονική πρακτική.

Ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν αρχίσει να γεφυρώνονται οι μεγάλες πολιτισμικές διαφορές σε σχέση με το εξωτερικό και τις σύγχρονες αντιλήψεις για τον γονικό ρόλο, με βάση μια ισότιμη εμπλοκή στην γονική πρακτική.  Με άλλα λόγια, οι νέοι πατέρες στην Ελλάδα φαίνεται να εμπλέκονται περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών τους, μεταξύ άλλων.

Σε πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Αιγαίου, το 73% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί ότι ο πατέρας είναι εξίσου ικανός με τη μητέρα στην ανατροφή/επιμέλεια των παιδιών, ενώ το 86% πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να θεσπίσει νόμους για τη συνεπιμέλεια.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, τα ευεργετικά αποτελέσματα της  συνεπιμέλειας είναι εμφανή σε ένα ευρύ φάσμα αξιολογήσεων που αφορούν την ψυχοσωματική λειτουργία (ευημερία) των  παιδιών, που συμπεριλαμβάνουν:

(α) χαμηλότερα  επίπεδα  κατάθλιψης, άγχους  και  γενικότερα  ψυχικής δυσφορίας,

(β) χαμηλότερη επιθετικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς, μειωμένη χρήση αλκοόλ και ουσιών,

(γ) καλύτερη σχολική απόδοση και καλύτερη γνωστική ανάπτυξη,

(δ) καλύτερη σωματική υγεία,

ε) χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος και

(στ) καλύτερες σχέσεις με πατέρες, μητέρες, γιαγιάδες και παππούδες

Η συμβολική αξία της συνεπιμέλειας (συνολικά για την αίσθηση της πραγματικότητας των σχέσεων μεταξύ ενηλίκων και ειδικά γονέων) είναι πολύ υψηλή, διότι δείχνει στο παιδί πόσο σημαντική  είναι  η  συνεργασία  και η κοινή εμπλοκή  των δυο  γονέων, ως μια βασική παράμετρος των ισότιμων δημοκρατικών και ωρίμων σχέσεων  και μεταφέρει το παράδειγμα μέσα από την εμπειρία αυτή, στοιχείο σημαντικό για τη διαμόρφωση του παιδιού σε ενήλικα, που είναι κοινωνικά και συναισθηματικά λειτουργικός, εφόσον ακυρώνονται όλα τα αρνητικά συναισθηματικά φορτία.

Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία εισηγείται:

  • Ίσο χρόνο του παιδιού με κάθε γονέα τόσο στις διακοπές όσο και στην καθημερινότητά του.
  • Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται νομικά (θεσμικά),  η συναπόφαση για τα βασικά θέματα που αφορούν το παιδί (εκπαίδευση, υγεία, κλπ) μεταξύ των γονέων και να ισχύει ανεξαρτήτως του χρόνου που περνά το παιδί με τους γονείς του (π.χ. λόγω επαγγέλματος, ναυτικός, κλπ).
  • Ο θεσμός της συμβουλευτικής διαμεσολάβησης να θεσπιστεί και να ενισχυθεί κατά τρόπο που να βοηθά τους γονείς στη διαχείριση των συγκρούσεων και προς το συμφέρον του παιδιού που επιτάσσει την ανατροφή του και από τους δύο γονείς σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από έντονες συγκρούσεις.
  • Οι γονικές ευθύνες και δικαιώματα για τους γονείς των παιδιών να παραμένουν κοινές και αδιάσπαστες ανεξάρτητα  από  τη  μεταξύ  τους νομική  σχέση, συνεπώς  και  μετά από διάσταση/χωρισμό (κοινή γονική μέριμνα/συνεπιμέλεια).

Τα  αρνητικά συναισθήματα, τα οποία, συνήθως, υποβόσκουν σε περιπτώσεις χωρισμού είναι πιθανόν να δημιουργήσουν καταστάσεις έντασης  και  σύγκρουσης, εγκλωβίζοντας  τους  γονείς  σε «ανελαστικές» θέσεις ή και «παθολογικές» αντιδράσεις, συγκαλυμμένες πίσω από νομικά επιχειρήματα. Υπό αυτή την έννοια είναι σημαντικό το νομοθετικό πλαίσιο να δίνει τη δυνατότητα της συνεπιμέλειας, κυρίως, όμως, να ενθαρρύνει τη «συμβουλευτική διαμεσολάβηση για τους γονείς», με στόχο την διαχείριση των συγκρούσεων και την αποφυγή ακραίων αντιδράσεων που επιβαρύνουν την ψυχοσωματική λειτουργία των παιδιών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ