Προσοχή: Έτσι γίνεται η εξαπάτηση ηλικιωμένων – Τι επισημαίνει η Αστυνομία

Διάφορα τεχνάσματα χρησιμοποιούν απατεώνες, τη δράση των οποίων αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι παθόντες, κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι παρασύρονται εύκολα, πιστεύοντας τους επιτήδειους.

Η μέθοδος απόσπασης χρημάτων και κοσμημάτων περιλαμβάνει διάφορα προσχήματα-τεχνάσματα (πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, πρόσχημα νοσηλείας συγγενικού προσώπου, προσποιούμενοι τους τεχνικούς επικαλούμενοι υποτιθέμενη ηλεκτρολογική βλάβη κ.ά.)

Συνήθως τα άτομα αυτά «πλησιάζουν» τους ηλικιωμένους, ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων φροντίζουν να μάθουν.

Προσπαθήσουν να πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά, ζητώντας ραντεβού για την κατάθεση των μετρητών.

Επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού προσώπου, είσοδος δήθεν σε εντατική νοσοκομείου και άμεση ανάγκη εγχείρησης.

Ζητούν την καταβολή χρημάτων για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκουν πάντα οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται οι επιτήδειοι.

Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι, γιατί υπάρχει η δεύτερη φάση της εξαπάτησης με μίμηση ομιλίας.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους ή εάν δεν τους δουν με τα μάτια τους και να καταγράφουν, εάν είναι δυνατόν, τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου του επιτήδειου.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ