Νέο ρεκόρ παραβιάσεων στις αποφάσεις επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά

Νέος αριθμός-ρεκόρ βλέπει το «φως» της δημοσιότητας, αναφορικά με τις παραβιάσεις αποφάσεων επικοινωνίας ανάμεσα στους διαζευγμένους γονείς και τα παιδιά τους.

Εν μέσω καραντίνας, το CNN Greece είχε αποκαλύψει ότι ο κορωνοϊός είχε γίνει αφορμή ή πρόφαση, για άρνηση επικοινωνίας διαζευγμένων γονιών με τα παιδιά τους.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης που λαμβάνει καταγγελίες για παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων, παραθέτει τα άκρως αποκαλυπτικά -για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης- στοιχεία.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Κώστα Πλιάκου, από το 2013 μέχρι και το 2019 ο αριθμός των καταγγελιών για παραβίαση επικοινωνίας διαζευγμένου με το παιδί του διπλασιάσθηκε σχεδόν και αυτές οι καταγγελίες αφορούν μόνο την Αττική.

Συγκεκριμένα το 2019 οι σταθμοί της υπηρεσίας (100) που αφορά σε ομάδα Ζ και περιπολικά Αμέσου δράσεως κατέγραψαν 4.743 τηλεφωνικές κλήσεις για παραβίαση επικοινωνίας έναντι 4.576 το 2018.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2020 όπου συμπεριλαμβάνεται και η α’ περίοδος της καραντίνας κατέγραψαν 2.420 κάτι που δείχνει ότι ίσως το 2020 πάμε για νέο ρεκόρ.

Σε έρευνα που κάνει διαχρονικά ο ΓΟΝ.ΙΣ (Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας για τη Γονεϊκή Ισότητα για το παιδί) αποκαλύπτεται ότι, το 93% των διαζυγίων οδηγούνται στην αποκλειστική επιμέλεια η οποία δίνεται στη μητέρα. Μόνο το 7% των πατεράδων διεκδικούν την κοινή επιμέλεια ή την αποκλειστική επιμέλεια και από αυτούς μόνο το 5% την παίρνουν. Εκεί βρίσκεται, σύμφωνα με τον ΓΟΝ.ΙΣ, η αιτία του προβλήματος.

Το νέο ρεκόρ στις τηλεφωνικές κλήσεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης που είχαμε το 2019 δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει, δεδομένου ότι για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν γίνονται καταγραφές και ότι πολλοί γονείς, όπως σχολιάζει ο ΓΟΝ.ΙΣ, δεν καλούν την αστυνομία.

Ωστόσο, η αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στην αστυνομία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξήθηκε το πρόβλημα αλλά ότι κάποιοι γονείς απαιτούν την εφαρμογή έστω της απόφασης και κάνουν τουλάχιστον μια καταγραφή για να μπορούν να αποδείξουν ότι πήγαν την ώρα και μέρα που προέβλεπε η απόφαση και δεν μπόρεσαν να τους δουν το παιδί και ότι αυτό δεν ήταν δική τους ευθύνη.

Επιμέλεια τέκνου

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου των γονέων, η γονική μέριμνα εξακολουθεί να ασκείται και από τους δύο από κοινού, την επιμέλεια όμως ασκεί αποκλειστικά και μόνο ο ένας. Όπως σημειώνει ο ΓΟΝ.ΙΣ η αύξηση των καταγεγραμμένων παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας βάζει τους γονείς στην κοστοβόρα και χρονοβόρα ταλαιπωρία έκδοσης απόφασης, καταγραφή της παραβίασης και επίσης κοστοβόρα και χρονοβόρα ποινική διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα για τους ίδιους και το παιδί και προτείνει μεταξύ άλλων την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα με συν-άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας ως κύριο κανόνα Δικαίου, εναλλασσόμενη κατοικία για να μένουν τα παιδιά και στους δύο γονείς, οικογενειακό δικαστήριο με συνθήκες φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά, πενταετή θητεία δικαστή και ειδικούς συμβούλους, αποφυγή συγκρούσεων στο διαζύγιο και καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας ειδικά στην ανατροφή των παιδιών με περαιτέρω προώθηση της διαμεσολάβησης.

Αλλαγή κατοικίας

Έντονο πρόβλημα στην επικοινωνία γονέα – τέκνου δημιουργείται στις περιπτώσεις εκείνες που ο γονέας που έχει την επιμέλεια μετοικεί με το τέκνο σε διαφορετική πόλη ή χώρα από τον άλλο γονέα με μόνη υποχρέωση την ενημέρωσή του τελευταίου, προκειμένου να μη συντελεστεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης επικοινωνίας.

Αυτό το πρόβλημα λύνεται καθώς κατατέθηκε πριν μερικές μέρες τροπολογία με την οποία διευρύνεται ο κύκλος των πράξεων για τις οποίες οι γονείς οφείλουν να αποφασίζουν από κοινού ανεξάρτητα αν την επιμέλεια του παιδιού ασκεί ο ένας από αυτούς.

Σε αυτές τις πράξεις προστίθεται και η υποχρεωτική συμφωνία ή προηγούμενη δικαστική απόφαση για την μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ