«Τύμπανα πολέμου» από την Τουρκία: «Είμαστε έτοιμοι για όλα – Και για σύγκρουση»


Πολεμικό κλίμα καλλιεργεί ο τουρκικός Τύπος με αφορμή την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis.

Για επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα SABAH, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ρεπορτάζ της, η εφημερίδα τονίζει πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με την καγκελάριο θα τεθεί επί τάπητος η «πρόσκληση» για εξεύρεση φόρμουλας που να ικανοποιεί τους πάντες αλλά και «η στάση της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να πανηγυρίζει για τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν και την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτιθέμενος παράλληλα στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο» και υπογραμμίζει πως η Τουρκία δεν υποχώρησε και έκανε αυτό που έπρεπε.

«To Oruc Reis έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες», αναφέρει.

Με τη σειρά της, η YENI SAFAK τονίζει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα – και για σύγκρουση.

Παρότι επαναλαμβάνει την επίσημη τουρκική θέση περί «προθυμίας εξεύρεσης δίκαιης λύσης στη Μεσόγειο» και για «συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής», υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Άγκυρα είναι «αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα».

«Και για σύγκρουση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η εφημερίδα αποκαλύπτει πως το Oruc Reis είναι έτοιμο να κάνει έρευνες σε 16 οικόπεδα, ανάμεσά τους και τα επτά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Το πλοίο που κινείται με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα θα συγκεντρώσει στοιχεία για τα πλούσια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Μια άλλη αποστολή του είναι να συγκεντρώσει δεδομένα που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της ΑΟΖ Τουρκίας στα δυτικά όρια», τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Απειλεί να «πατήσει» την «κόκκινη γραμμή» ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, η παρακολούθηση της παράνομης πορείας του Oruc Reis συνεχίστηκε για δεύτερη νύχτα στο Αιγαίο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους Τούρκους, έχοντας προς το παρόν, παρατηρητικό ρόλο.

Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο άλλαξε πορεία και κινείται νοτιοανατολικά, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σχηματίσει προστατευτικό κλοιό γύρω από αυτό.

Την ίδια ώρα, η τουρκική μονταζιέρα συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς δημιουργώντας προπαγανδιστικά βίντεο με το ωκεανογραφικό σκάφος και κάνοντας επίδειξη ισχύος με τον τουρκικό στόλο.

Τα σενάρια για την αλλαγή ρότας του Oruc Reis, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:

  • Να έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.
  • Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων
  • Να ξεκινά την επιστροφή του στην Αττάλεια.

Παρότι στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό έχει απλώσει καλώδια, τονίζουν πως δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων στην περιοχή και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Στο μεταξύ, κόντρα στις παραινέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, η Άγκυρα επιδίδεται σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με τους μηχανισμούς προπαγάνδας της τουρκικής προεδρίας.

Εκτός από τις φωτογραφίες με τις τουρκικές φρεγάτες να συνοδεύουν το Oruc Reis, διακεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, διακινούν χάρτες που εμφανίζουν την ανατολική Μεσόγειο να ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Στόχος της Άγκυρας να περιορίσει την ελληνική κυριαρχία και να εμποδίσει την ένωση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.α

Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Άμυνας

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια – Αίτημα στην Ε.Ε. για Συμβούλιο Ασφαλείας

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τονίζει πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επισημαίνει επιπροσθέτως ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει: «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το απολύτως σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πως δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ