Παράταση για τους δασικούς χάρτες με κατεπείγον αίτημά της ζητά η ΠΟΜΙΔΑ από το ΥΠΕΝ

Κατεπείγον αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 υπέβαλε η ΠΟΜΙΔΑ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, η μηνιαία ασφυκτική προθεσμία που προβλέπεται λήγει από 20 έως 28 Αυγούστου, κατά περίπτωση, με κλειστά τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και με αδύνατη την εξεύρεση εξειδικευμένου μηχανικού – τοπογράφου – δασολόγου που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά της.

«Επειδή είναι άδικο να χαθούν νόμιμα αποκτημένες περιουσίες λόγω μιας προθεσμίας που -εκ των πραγμάτων- είναι αδύνατον να τηρηθεί, σας παρακαλούμε με απόφασή σας να παρατείνετε ενιαία όλες αυτές τις προθεσμίες έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι αρμόδιοι τεχνικοί να γνωρίζουν πότε θα λήξει η προθεσμία αυτή» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Το ζήτημα δημιουργήθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 6 της Υπουργικής Απόφασης 64663/2956/03.07.2020, βάσει της οποίας οι διευθύνσεις δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας κάλεσαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν εντός μηνός τα δικαιολογητικά με τα οποία τα εκτός σχεδίου ακίνητά τους εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας λόγω διοικητικών πράξεων του ιδίου του κράτους.

Πρόκειται για πράξεις όπως ένταξη σε ρυμοτομικά σχέδια πόλης, προϋπάρχουσες νόμιμες οικοδομικές άδειες δόμησης κατοικιών ή εγκατάστασης και λειτουργίας κάθε είδους επιχειρήσεων (βιομηχανικών, τουριστικών κ.λπ.), παραχωρήσεις κληροτεμαχίων, κύρωσης διανομών και αναδασμών, αποφάσεις παραχώρησης γαιών για γεωργική εκμετάλλευση κ.λπ.

«Αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά γιατί, επιτέλους, νομοθετήσατε το αυτονόητο, ότι κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών το κράτος δεν μπορεί να αγνοεί τις ίδιες τις προηγούμενες νόμιμες πράξεις του, σας ζητούμε να λάβετε υπόψη σας ότι η μηνιαία ασφυκτική προθεσμία που προβλέπει η ανωτέρω απόφαση και όλες οι ανωτέρω προσκλήσεις λήγει από 20 έως 28/8/2020, κατά περίπτωση, ήτοι εντός των θερινών διακοπών» σημειώνει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου αναστέλλεται για ένα έτος η χορήγηση οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα στις εκτός σχεδίου περιοχές σε Μύκονο και Σαντορίνη. Στόχος, να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα στα δύο νησιά των Κυκλάδων εν όψει της έναρξης ταχύρρυθμου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ