Ελληνοτουρκικά – Γερμανία: Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο


«Γεμάτη ανησυχία» παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε και σήμερα Τετάρτη (12/08), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.

«Αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία και το είπα και τη Δευτέρα. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Περαιτέρω πληροφορίες για αυτό δεν έχω για σας (…) Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από την σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης», περιορίστηκε να δηλώσει.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εξήγησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε σε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στην οποία, όπως είπε, θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και στον Λίβανο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του τουρκικού σκάφους είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα ήδη την Δευτέρα: Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ανησυχία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να μπουν σε διάλογο για να λύσουν τα ανοιχτά, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα».

Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όταν το Βερολίνο είχε δηλώσει ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Ασφαλώς επί της αρχής μπορώ να πω ότι βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ