«Ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων και όχι σε εργολαβικά και κατασκευαστικά συμφέροντα με τις ευλογίες του Κράτους»


Επιστήμονες από όλους τους κλάδους που σχετίζονται με επεμβάσεις στον χώρο των ρεμάτων, αλλά και απλοί πολίτες, απαρτίζουν τον σύλλογο «Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων», ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση για την τραγωδία στη θεομηνία της Εύβοιας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μπάζωμα των ρεμάτων.

Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Δασολόγοι, Αρχιτέκτονες τοπίου, Πολεοδόμοι, Περιβαλλοντολόγοι κ.α, είναι σίγουρα πιο αρμόδιοι να μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα από κάθε άλλον και γι’ αυτό ζητούν «να αντιληφθούν όλοι το ρόλο και την σημασία της ύπαρξης ποταμών και ρεμάτων και να αντιδράσουν στην απίστευτη σπατάλη πόρων και την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος, σε άχρηστα και αναποτελεσματικά έργα που ονομάζονται κατ’ευφημισμό αντιπλημμυρικά».

«Ο Σύλλογος Ροή, πιστεύει ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι να στηρίζεται στα εργολαβικά και κατασκευαστικά συμφέροντα με τις ευλογίες του Κράτους, καταστρέφοντας και μπαζώνοντας ρέματα για να οικοδομήσουν και να οικονομήσουν ορισμένοι», αναφέρει αρχικά ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει με αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα: «Τα ρέματα και οι ποταμοί έχουν φυσικό αντιπλημμυρικό ρόλο. Τα έργα που αποκαλούνται «αντιπλημμυρικά» στη χώρα μας, με εγκιβωτισμούς και μπαζώματα με σκληρά υλικά (τσιμέντα και συρματοκιβώτια), αποψίλωση βλάστησης πρανών, συρρίκνωση  της φυσικής κοίτης, συντελούν στην  αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου, με αποτέλεσμα τραγωδίες σαν και αυτή που ζήσαμε στην Εύβοια».

Για πολιτικές ευθύνες που κρύβονται πίσω από την κλιματική αλλαγή κάνει επίσης λόγο ο σύλλογος, ο οποίος προτάσσει την ανθρώπινη δραστηριότητα ως υπεύθυνη γι’ αυτή την αλλαγή:

«Όσοι επικαλούνται ως αιτία της καταστροφής το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, παραγνωρίζουν σκόπιμα ή από άγνοια, ότι η «κλιματική αλλαγή» είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενών πιέσεων και δραστηριοτήτων και οι επιπτώσεις της στα ρέματα συνδέονται άμεσα με την  αυθαίρετη δόμηση, καταστροφή της παράκτιας ζώνης, μπάζωμα ποταμών, καταστροφή δασών κλπ. Αντιθέτως, λοιπόν, η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής  αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυξάνεται η  ένταση και η συχνότητα της εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται όμως  κατά κόρον για να κουκουλώσει λάθη και πολιτικές ευθύνες».

Αυτά που ζητά από την Πολιτεία ο σύλλογος «Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» είναι:

  • Απομάκρυνση όλων των αυθαιρέτων (νομιμοποιημένων και παράνομων)  από τις κοίτες των ρεμάτων και ποταμών. Να δοθεί στα ρέματα ο απαραίτητος χώρος εκτόνωσης της πλημμύρας  Τα «νομιμοποιημένα” να απαλλοτριωθούν και οι δήμοι και Περιφέρειες να βρουν τους πόρους γιατί το κόστος της ζωής που χάνεται είναι ανεκτίμητης αξίας.
  • Να σταματήσουν οι εγκιβωτισμοί ρεμάτων με τσιμέντα και συρματοκιβώτια, που πλέον σε όλο τον κόσμο θεωρούνται παρωχημένης αντίληψης και να χρησιμοποιούνται για στηρίξεις πρανών φυσικά υλικά «οικομηχανική τεχνολογία / soil bioengineering». Τα εγκιβωτισμένα ρέματα είναι επικίνδυνα γιατί το νερό δε συναντά αντιστάσεις και η ορμή κι η ταχύτητά του αυξάνονται, ενώ μειώνονται οι χρόνοι υπερχείλισης.
  • Να αντιμετωπίζονται τα ρέματα σε επίπεδο «λεκανών απορροής», όπως επιτάσσουν οι Οδηγίες της ΕΕ οι οποίες έχουν γίνει νόμος του Κράτους. Τα αποσπασματικά έργα είναι για γρήγορες εργολαβίες και σπατάλη χρημάτων μόνο και δε λύνουν προβλήματα αλλά τα μεταφέρουν παρακάτω.
  • Οριοθετήσεις ρεμάτων με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και την περιβαλλοντική προστασία των ρεμάτων ως οικοσυστημάτων.
  • Άμεσα Έργα Ορεινής Υδρονομίας στις ορεινές δασικές περιοχές που έχουν καεί. Είναι έργα απαραίτητα που μπορούν να γίνουν με φυσικά υλικά και καθόλου κοστοβόρα.
  • Αποκάλυψη αστικών ρεμάτων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο πλέον και απόδοση τους στην πόλη και τους πολίτες. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποκατάστασης είναι η κλιματική, αισθητική, και οικονομική αναβάθμιση των περιοχών που περιβάλλουν τα ρέματα αυτά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ