Το διπλωματικό οπλοστάσιο της Αθήνας απέναντι στον Ερντογάν–Τι περιμένουμε από το συμβούλιο των ΥΠΕΞ


Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει την δραστηριότητά της στο διπλωματικό πεδίο με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο,

Σκάκι σε διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο, με προσεκτικές, συντονισμένες και όχι βιαστικές κινήσεις, «παίζει» η Αθήνα, με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στις διπλωματικές της κινήσεις η Αθήνα κινήθηκε τις τελευταίες ώρες στο «τρίγωνο» Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει και τον τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το μήνυμα της κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η διπλωματία θέλει χρόνο να μιλήσει και υπάρχουν ακόμα πολλά διπλωματικά βήματα να γίνουν, αλλά το μήνυμα της Αθήνας στην Ευρώπη είναι ότι δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα με ό,τι συμβαίνει.

Τι περιμένουμε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ – Η κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο

Το βλέμμα της Αθήνας είναι πλέον στραμμένο στις συναντήσεις της Παρασκευής, με τον Νίκο Δένδια να συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ενώ παράλληλα από την αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετέχει και στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Δεν είναι επίσης τυχαία η μετάβαση Δένδια στο Ισραήλ και το ραντεβού με τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με δεδομένες τις πολύ στενές σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, η Ουάσινγκτον δια της Ιερουσαλήμ μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ειδικά στο οικονομικό πεδίο.

Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που γίνεται είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ στο Μαξίμου βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στη συνάντηση Δένδια – Πομπέο, η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ ημερών.

Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών περιμένουμε στήριξη από Γαλλία και Αυστρία. Δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα ζήτημα κυρώσεων.

Η σημασία της ελληνογαλλικής ασπίδας

Σημειώνεται ότι το ελληνογαλλικό μήνυμα αποτροπής στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, αιφνιδίασε και ενόχλησε τους γείτονες.

Η άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν τις προηγούμενες ώρες το Ορούτς Ρέις, δηλαδή στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex. Τα γαλλικά πολεμικά πλοία και οι ελληνικές φρεγάτες πραγματοποίησαν σύνθετα σενάρια και πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση, ενώ τα γαλλικά μαχητικά Rafale απογειώθηκαν από την Κύπρο και πέρασαν πάνω από την περιοχή της παράνομης Navtex για να πάνε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Η Άγκυρα ενοχλήθηκε και για τον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης, μέσα μόνο λίγες ώρες, ενώ τα γαλλικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην περιοχή, και δεν αποκλείεται να δούμε νέες κοινές ασκήσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ