Νέα αυστηρά μέτρα ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς (video)

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της μεγάλης εξόδου των παραθεριστών για τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στην τακτική σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, με τους αρμόδιους υπουργούς ότι θα ανακοινωθούν νέα μέτρα από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και απήθυνε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Μετά το τοπικό lockdown στον Πόρο, σειρά παίρνουν τα κυκλαδίτικα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου που θα εφαρμόσουν αντίστοιχα μέτρα με ωράριο κλεισίματος στα μαγαζιά στις 12 το βράδυ. Τα μέτρα στα δύο νησιά θα ισχύσουν μέχρι τις 24 Αυγούστου, ενώ παράταση παίρνουν και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στον Πόρο, επίσης μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Η απαγόρευση λειτουργίας των μαγαζιών από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται σε Σπέτσες και Ύδρα.

Επιπλέον, το όριο των ατόμων σε κοινωνικές και δημόσιες εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, θα μειωθεί από 100 άτομα σε 50 έως τις 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε χώρους κέντρα φιλοξενίας μεταναστών αλλά και σε χώρους στρατοπέδων.

Δείτε εδώ το βίντεο

H ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θα κάνουμε στη συνέχεια μια συζήτηση, θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς μια σειρά μέτρων τα οποία θα συμφωνήσουμε στη σημερινή μας τηλεδιάσκεψη. Εγώ θέλω να σταθώ σε μια πτυχή η οποία με προβληματίζει ιδιαίτερα, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε σήμερα ενδείξεις για διασπορά του ιού σε μία σειρά από τουριστικούς προορισμούς.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η διασπορά αυτή του ιού αφορά πολύ νεότερες ηλικίες. Και γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτοί τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τους τουριστικούς προορισμούς στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να αναληφθεί από τους ίδιους η ευθύνη να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή

Κατά συνέπεια, η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Τι σημαίνει να προσέχει; Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι. Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο.

Θα υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την κυβέρνηση μέσα από κάποια σποτ τα οποία θα προετοιμαστούν, να τονίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα, αλλά πέρα των συμπληρωματικών μέτρων που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να σταθούμε στη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα

Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό και έναν λιμενικό δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας. Βεβαίως υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Βεβαίως υπάρχουν κυρώσεις. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Εμείς ως πολιτεία θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε πολύ οργανωμένα, όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ακούγοντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και μη διστάζοντας να παίρνουμε μέτρα και νωρίτερα παρά αργότερα.

Αλλά, ειδικά, θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας.

Επομένως, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω αυτή την έκκληση, ειδικά στα νέα παιδιά, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που θέλουμε, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ