Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν τεστ μετά την άδεια τους


Σε προληπτικά τεστ για κορονοϊό θα πρέπει να υποβάλλονται εργαζόμενοι συγκεκριμένων χώρων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/08) ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό θα γίνεται σε όλους όσους επιστρέφουν από τις άδειες τους και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (π.χ. εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών). Οι έλεγχοι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Σημειώνεται ότι προ ημερών καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, που, σύμφωνα με τους αρμόδιους, προέρχονταν από εργαζόμενο.

Με τα ημερήσια κρούσματα να είναι σταθερά πλέον σε τριψήφια νούμερα, η Πολιτεία έκρινε αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/08) νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων και στην περιφέρεια Αττικής από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Το μέτρο θα έχει ισχύ έως τις 24 Αυγούστου.

«Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ατομική ευθύνη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς που ζήτησε και πάλι από τους νέους ανθρώπους να προστατέψουν τους «γονείς, τους παπούδες και τις γιαγιάδες τους».

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, έως 31 Αυγούστου, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.
  • Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Ειδικότερα, η απαγόρευση για την Αττική περιλαμβάνει και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, μέχρι τις 24 Αυγούστου.

  • Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11. Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς θα ενεργοποιηθεί το 112 στις «κόκκινες» από κρούσματα περιοχές, για να ενημερώνει για μέτρα αυτοπροστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τι θα ισχύσει για τη χρήση μάσκας

  • Γίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας επί μια εβδομάδα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους, για όσους επιστρέφουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
  • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ