Πού κατέληξε το συμβούλιο των ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα


«Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος» είναι το τρίπτυχο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Παρασκευής, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όλη την ελληνική ατζέντα, υποστηρίζοντας μάλιστα με οπτικό υλικό για την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.

«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο κ. Δένδιας στην τοποθέτησή του.

Πάντως η συζήτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραπέμφθηκε στις 28 Αυγούστου στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών να εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Επεσήμαναν δε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση από την Άγκυρα.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων ατυχημάτων.

Επίσης, εξέφρασαν ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, να επαναφέρει το διάλογο και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση με την Τουρκία. Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να ετοιμάσει επιλογές σε περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, σε περίπτωση που οι εντάσεις στην περιοχή δεν υποχωρήσουν.

Μετά το Συμβούλιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργοποίηση του «διεθνούς παράγοντα» (τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ) στην κατεύθυνση της άσκηση πίεσης στον Ερντογάν για να επιστρέψει το Oruc Reis στο ναύσταθμο. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο στη Μεσόγειο με το Oruc Reis να πλέει στο πεδίο που ορίζει η τουρκική Navtex, έχοντας απλωμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Δήλωση Μπορέλ

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Παράλληλα, εξέφρασε με δήλωσή του την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των «27».

«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντιθέτως, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια», σημειώνει και προσθέτει:

«Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανασύνδεσης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας».

Συνάντηση Δένδια-Πομπέο

Ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά και από την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομοπέο να γίνει πιο εμφανής η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον κ. Πομπέο γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ