Απάντηση Μηταράκη στους NYT: Συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται


Απάντηση σε δημοσίευμα των New York Times, που κάνει λόγο για πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημειώνει, «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορoνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται» και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο».

Καταλήγει εξάλλου ότι «από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

«Η ελληνική κυβέρνηση απέλασε στα κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους με βάρκες στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά σκάφη και, μερικές φορές, σε σωσίβιες λέμβους με υπεράριθμους επιβάτες», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι Patrick Kingsley και Karam Shoumali, που επικαλούνται τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή.

Οι NYT κατέγραψαν τις μαρτυρίες πέντε ατόμων που ισχυρίζονται πως βρέθηκαν σε μία από αυτές τις βάρκες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρείχαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 1.072 άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματικούς, σε τουλάχιστον 31 ξεχωριστές επιχειρήσεις απελάσεων.

«Ήταν απάνθρωπο», λέει η Najma al-Khatib, μια 50χρονη δασκάλα από τη Συρία που υποστηρίζει ότι Έλληνες αξιωματικοί με καλυμμένα πρόσωπα, απομάκρυναν απροειδοποίητα αυτήν και 22 ακόμα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών, από ένα κέντρο κράτησης στη Ρόδο. Κατά την ίδια, η επιχείρηση έγινε μέσα στο σκοτάδι και οι ελληνικές αρχές τους εγκατέλειψαν σε μία σωσίβια λέμβο χωρίς κουπιά ή μηχανή, προτού διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Έφυγα από τη Συρία υπό τον φόβο των βομβαρδισμών, αλλά όταν συνέβη αυτό ευχόμουν να είχα πεθάνει από μία βόμβα», δήλωσε στους New York Times.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ