Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Απαντά στις φήμες για τους κινδύνους χρήσης μάσκας

Μπορεί τον τελευταίο καιρό -ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- οι φήμες να οργιάζουν περί κινδύνων που ελλοχεύει η χρήση μάσκας, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, όμως η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία και εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

Όπως προκύπτει από την εν λόγω ανακοίνωση, σε ότι αφορά τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι η χρήση μάσκας μπορεί να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές.

Η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΠΕ

«Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ”αναπνευστικοί ασθενείς” δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ.αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής).

Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός). Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκα είναι επιβεβλημένη».

Η θέση της Πολιτικής Προστασίας για τις μάσκες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες για τη χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα πρέπει να κάνουν χρήση της μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους.

Ακόμη, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ