Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε λήγει η προθεσμία – Πώς θα πληρώσετε τις δόσεις


Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει – Καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Αυγούστου,

Υπενθυμίζεται πως η υποβολή των δηλώσεων έληγε στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, εκκρεμούσε η κατάθεση του 25% του συνόλου και γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση για έναν ακόμη μήνα.

«Ανάσα» στους φορολογούμενους δίνει η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί των 8 μηνιαίων που ήδη προβλέπονται από το υπουργείο Οικονομικών. Η έκπτωση του 2% διατηρείτε για εφάπαξ πληρωμή φόρου έως τις 21 Αυγούστου, ενώ στις επιχειρήσεις εφαρμόζεται η μείωση προκαταβολής φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Όσων αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, αυτή αφορά 70.000 συνταξιούχους και οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω ταχυδρομείου ή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές θα έχουν μείωση προσαυξήσεων κατά 80% και απαλοιφή εντελώς των προστίμων.

Πρόστιμα και με τόκο για όσους δεν υποβάλλουν δήλωση

Επίσης, άνοιξε η εφαρμογή για την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο εάν αυτό γίνει με καταληκτική ημερομηνία την 28η Αυγούστου. Αν τροποποιηθούν στοιχεία που δεν επηρεάζουν τον φόρο ή δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για αυτή την αλλάγη, όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών από τον εργοδότη, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τροποποίησης υπάρχει 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ σε υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ σε υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Το πρόστιμο αυτό έχει προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης εάν έχει παρέλθει ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

Στο TAXISnet οι δόσεις και η εφάπαξ έκπτωση

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, αντί τις 8 μηνιαίες που έχει εκκαθαριστεί. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 4,5% – 6%.

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν από τις 31 Αυγούστου οι φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Μετά και την αλλαγή για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους με τέσσερις τρόπυς:

  • Εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης έως τις 31 Αυγούστου.Έτσι, θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και την δεύτερη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  • Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να είναι οι δόσεις άτοκες θα πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μη χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης.

Στο Mytaxis και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ