Πότε θεσπίστηκε το δίπλωμα οδήγησης;


Η απόδειξη της ικανότητας οδήγησης με τη μορφή διπλώματος καθιερώθηκε σχεδόν από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του αυτοκινήτου.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ιστορία του αυτοκινήτου ξεπερνά τον ένα αιώνα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το δίπλωμα οδήγησης. Την απόδειξη δηλαδή πως ο οδηγός έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις για να το χειριστεί.

Το δίπλωμα οδήγησης ως θεσμός ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1899 και εντυπωσιακό είναι πως ήδη την πρώτη χρονιά της καθιέρωσής του εκδόθηκαν περίπου 1.800 διπλώματα μόνο στο Παρίσι. Στις ΗΠΑ το δίπλωμα έγινε υποχρεωτικό από το 1903, ενώ ένα χρόνο αργότερο έγινε το ίδιο στη Μεγάλη Βρετανία. Η Γερμανία ακολούθησε το 1909 και κάπως έτσι καθιερώθηκε συνολικά.

Η απόκτηση του διπλώματος οδήγησης συνεπάγεται βέβαια και κάποια μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά, οπότε λογικό ήταν να κάνουν πολύ γρήγορα την εμφάνισή τους και οι σχολές οδηγών. Οι πρώτες επίσημες χρονολογούνται στις απαρχές του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1904 στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα οι πρώτες εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης έγιναν στις 13 Μαρτίου 1935, ενώ ένας από τους λόγους καθιέρωσής τους ήταν τα περίπου 7.000 τροχαία της προηγούμενης χρονιάς και οι πολλοί θάνατοι σε αυτά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ