Oruc Reis: Ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – «Ντροπή του στόλου» το Kemal Reis


Δείτε πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό – Συνεχείς συσκέψεις στο ελληνικό «Πεντάγωνο» – Προσπαθούν να κρύψουν την «λαβωμένη» φρεγάτα τους οι Τούρκοι

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει και πάλι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, με τον ελληνικό Στόλο να παρακολουθεί κάθε του κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι πλέει το πρωί της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα, νοτίως του Καστελλόριζου με κατεύθυνση νοτιοδυτική και με ταχύτητα 4-5 κόμβων, με τους Τούρκους να επιμένουν να διατηρούν το κλίμα έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, όπως τονίζουν στο Newsbomb.gr στρατιωτικές πηγές, το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί καμία απολύτως έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με το που επιχειρεί είναι η δημιουργία εντυπώσεων. «Δεν μπορεί να κάνει έρευνες. Τα πολεμικά μας πλοία μπορούν να πιστοποιήσουν μέσω των οργάνων τους αν γίνονται σεισμικές εργασίες», επισημαίνουν και τονίζουν για μια ακόμη φορά πως αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να ρίξουν τα καλώδια και να διεξάγουν έρευνες τότε τα δικά μας σκάφη θα προχωρήσουν σε νέες αποτρεπτικές κινήσεις.

Ο τουρκικός στόλος και η… ντροπή του

Ο τουρκικός στόλος είναι εν πλω, όπως επίσης και όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία που έχουν δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος σε όλο το Αιγαίο και κυρίως στο τόξο Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελλόριζο.

Όσο για την «ντροπή του τουρκικού στόλου», τη φρεγάτα «Kemal Reis» που κατάλαβε καλά τι σημαίνει ελληνική ναυτοσύνη, μπορεί οι Τούρκοι να το παρουσιάζουν ότι βρίσκεται στην πομπή που συνοδεύει το Oruc Reis, ωστόσο, τα ραντάρ δείχνουν ότι μόνο μαζί δεν είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Κυριακής η «λαβωμένη» τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, που υπέστη σοβαρό πλήγμα από την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» εντοπιζόταν κάπου στ’ ανοιχτά της Αττάλειας, μίλια δηλαδή μακριά από το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis.

Αν και οι Τούρκοι προσπάθησαν να πείσουν ότι η «Kemal Reis» δεν έχει υποστεί το παραμικρό, η αλήθεια είναι το πλοίο που θιεωρείται το καμάρι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δεν είναι πλέον ικανό να συνεχίσει οποιαδήποτε αποστολή. Απλώς οι Τούρκοι προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ως ένα πλοίο που δεν έχει υποστεί το παραμικρό, επιχειρώντας να λειτουργήσει εμψυχωτικά προς το επίσης «τσαλακωμένο» προσωπικό του τουρκικού στόλου, που επί μία εβδομάδα πήραν μαθήματα ναυτοσύνης και επαγγελματισμού από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στόχος των Τούρκων είναι να καταφέρει η «τραυματισμένη» τουρκική φρεγάτα να καταπλεύσει το συντομότερο σε ναύσταθμο και να ξεκινήσει η επισκευή της, μακριά φυσικά από… αδιάκριτα βλέμματα που θα αποκαλύψουν το μέγεθος της ζημιάς που της προκάλεσε η «Λήμνος».

Είναι προφανές άλλωστε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κερδίσει σε τακτικό επίπεδο, με τους Τούρκους να κάνουν απλά σόου και επί της ουσίας να έχουν κερδίσει ελάχιστα πράγματα. Βέβαια, η προσπάθεια «γριζαρίσματος» της περιοχής φαίνεται να αποδίδει προς ώρας, με την κυβέρνηση ωστόσο να συνιστά υπομονή και να διαμηνύει πως σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιούνται συσκέψεις στο ελληνικό «Πεντάγωνο» με στόχο να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και να διαμορφωθούν οι επόμενες κινήσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ