Στην Κύπρο ο Δένδιας την Τρίτη – Συνάντηση με Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη


Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Κύπρο. 

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί την Τρίτη 18 Αυγούστου στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει και σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν για ακόμη μία ημέρα κάθε του κίνηση.

Η Άγκυρα συνεχίζει να τροφοδοτεί την ένταση στην περιοχή, εκδίδοντας Navtex με την οποία παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τη Λευκωσία να απαντά με αντι-Navtex κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό «σπριντ» για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή και τον γενικότερο αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ανεχθεί εκβιασμούς -κάτι το οποίο επανέλαβε και μέσω του μηνύματός του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το τετ-α-τετ του με τον Νίκο Δένδια την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε χθες, Κυριακή, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε tweet του μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε την επείγουσα ανάγκη μείωσης εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την τουρκική πλευρά, την είδηση της συνάντησης μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το οποίο αναδημοσιεύει την γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και προστίθεται:

«Οι υπουργοί Τσαβούσογλου και Πομπέο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο».

Για μαύρη προπαγάνδα κατηγόρησε την Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

«Μετά την ορκωμοσία (σ.σ. του νέου προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας) είχαμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πομπέο. Κάναμε μία εκτίμηση για τη Λιβύη. Συζητήσαμε για την ανάπτυξη διαβουλεύσεων στη Λιβύη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Εξηγήσαμε τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στον χάρτη, τι συμβαίνει, παρουσιάσαμε την εποικοδομητική μας στάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας:

«Εξηγήσαμε το δίκαιο αγώνα μας, την υφαλοκρηπίδα μας και τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Επειδή η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου. Διαπιστώσαμε επίσης ότι γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ