«Έως 15.000 άνθρωποι κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι από κορονοϊό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα νέα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, άφησαν «αποτύπωμα» με τη μείωση των κρουσμάτων.
Παράλληλα, κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού, λέγοντας τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες», ενώ εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα γίνουν τοπικά lockdown.
Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεκτικός με κάποια σχετική απομόνωση.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».
Θυμίζουμε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (17/08) ο ΕΟΔΥ, είναι 150, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή είχαν ανακοινωθεί συνολικά 217 κρούσματα.
Η προηγούμενη φορά που είχαν ανακοινωθεί λιγότερα από 200 κρούσματα ήταν η 11η Αυγούστου, όταν είχαν ανακοινωθεί 196 κρούσματα.
Σημειώνεται ότι σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα, Δευτέρα, και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα νέα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας στη χώρα μας, που, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε έξαρση.
Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων των τελευταίων ημερών χτύπησαν το… καμπανάκι του κινδύνου στην επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την πορεία του κορονοϊού.
Πολύ περισσότερο δε, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νέες ηλικίες και ειδικά σε άτομα που επιστρέφουν στις εστίες τους από τουριστικούς προορισμούς.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 17 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 7222 κρουσμάτων, 1692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί726961κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα8256(1.1%)ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Επομένως είναι λιγότερο θανατηφόρος από το ποσοστό που λένε.