Συντάξεις: Νέα αναδρομικά 8 μηνών – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα τα πάρουν


Συντάξεις: Οκτώ τουλάχιστον μηνών αναδρομικά και αύξηση 75% στο μηνιαίο ποσό που εισπράττουν δικαιούνται 20.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Η μείωση του «πέναλτι» στους συνταξιούχους που εργάζονται από 60% σε 30% ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ισχύει από την σύνταξη Μαρτίου, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Η νέα, μειωμένη ποινή αναμένεται να υλοποιηθεί στην πράξη τον προσεχή Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο.

Ειδικοί εκτιμούν πως από τους 70.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, αύξηση δικαιούνται τώρα οι 20.000, επειδή ξεκίνησαν να εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά. Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν νωρίτερα διατηρούν την σύνταξή τους ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Δημόσιου Τομέα διευκρινίζονται σημαντικές πτυχές του νέου πλαισίου:

  • Η καταβαλλόμενη στον απασχολούμενο συνταξιούχο επικουρική σύνταξη, αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ). Αυτό σημαίνει πως πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ή δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ ή το τ. ΤΕΑΔΥ και εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με υποχρέωση ασφάλισης στον πρ. ΟΑΕΕ, μπορούν να εισπράττουν την επικουρική τους ολόκληρη χωρίς περικοπή παρά την ενασχόλησή τους με το ελεύθερο επάγγελμα.
  • Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου δεν υφίσταται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης ανά μήνα. Ως εκ τούτου το ποσό της σύνταξης, που λαμβάνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όλο το χρονικό διάστημα (μήνες) για το οποίο προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης. Η πρόβλεψη αυτή δεν ευνοεί συνταξιούχους που απασχολούνται με μερική απασχόληση και μειωμένα ωράρια, καθώς δικαιούνταν σύμφωνα με το προισχύον καθεστώς αναλογική περικοπή της σύνταξης βάσει των ημερών ασφάλισης ανά μήνα. Είχαν δηλαδή μικρότερη περικοπή, εφόσον εργάζονταν μερικώς ή εκ περιτροπής, και όχι με πλήρες ωράριο εργασίας.
  • Ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς ασθένειας, ενώ γίνεται και η σχετική παρακράτηση από την σύνταξή του. Υποχρεούται, δηλαδή, να καταβάλλει διπλή εισφορά υπέρ υγείας, επί του μισθού / εισοδήματος που εισπράττει και επί της σύνταξής του. Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται για παροχή υγειονομικής περίθαλψης εκτός ΕΟΠΥΥ, δεν καταβάλουν διπλή εισφορά συνταξιούχων και απασχολούμενων, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς των φορέων ασθένειας που έχουν διατηρήσει την αυτοτέλεια τους.
    Η αναστολή της σύνταξης όσων αναλαμβάνουν εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης εξακολουθεί να ισχύει εφόσον αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους έως 28.02.2021 και από 01.03.2022 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Οι συνταξιούχοι που είχαν ήδη αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαίου του 2016 εξαιρούνταν από τον «κόφτη» του 60% και εξακολουθούν να εξαιρούνται.

Επισημαίνεται ότι στους απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας / ανικανότητας δεν έχει εφαρμογή το οριζόντιο «πέναλτι» του 30%, αλλά εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσομένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ