Χαρδαλιάς: Ειδική προετοιμασία για σχολεία και εργασία – Κοντοζαμάνης: Εμβόλιο στα τέλη Δεκεμβρίου


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον υφυπουργό Υγείας ενημέρωσαν σήμερα Δευτέρα (18/08) τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα

Τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο και ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισαν την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας πως αν τα αγνοήσουμε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 εργαζομένων στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 200 θα καλύψουν τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, τις κλίνες ΜΕΘ, την επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας προσθέτοντας πως από τον Μάρτιο έγιναν πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών, με τους 1.000 και πλέον να είναι μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές.

Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι είμαστε στις 901 λειτουργικές και θα φτάσουμε τις 1.200. «Εργαζόμαστε εντατικά στην υλοποίηση νέων κλινών σε ΜΕΘ, από τις δωρεές».

Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη την επικράτεια. «Παραμένει ο αριθμός κλινών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τόσο των υπόπτων όσο και των επιβεβαιωμένων. Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς», σημείωσε.

Αναφορικά με τη θεραπεία του κορονοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από την ΕΕ της ρεμντεσιβίρης. «Ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται», επεσήμανε.

Για το εμβόλιο, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. «Μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων. Όπως είπε, καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και δεν θα το κάνουμε».

Χαρδαλιάς: Δεν κρύβουμε κρούσματα – Ειδική προετοιμασία για επιστροφή στην εργασία και στα σχολεία

Την ανάγκη να τηρηθούν στο έπακρο όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τους κανόνες, τα πράγματα μπορούν να πάρουν δύσκολη τροπή.

«Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρισκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά εκατομμύριο και στην 108η σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο», σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους, γνωστοποιώντας ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. «Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκλεισε την ενημέρωση με τη φράση:«Ας μη βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Τηρούμε όλοι τα μέτρα, για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό».

Ερωτηθείς για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των εκδρομέων σε νησιά και επαρχία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διεμήνυσε πως επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας.

Επιβεβαίωσε πως γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία, και επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση των μέτρων προστασίας γενικά, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ