Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα καταβληθεί για τις αναστολές Ιουλίου


Από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου θα καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ στους εργαζομένους σε αναστολή τον Ιούλιο.

Πλησιάζει η ημερομηνία καταβολής για το επίδομα των 534 ευρώ, σε όλους όσοι δηλώθηκαν ή θα δηλωθούν σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» για τον μήνα Ιούλιο 2020.

Οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων στο σύστημα Εργάνη έως και την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, είναι να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.

Αντίστοιχα οι δηλώσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr υποβάλλονται έως και την Τρίτη 25 Αυγούστου.

Οι αναστολές Ιουλίου αφορούν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους:

  • του τουρισμού,
  • των μεταφορών,
  • του πολιτισμού,
  • του αθλητισμού,
  • οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων,
  • επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας τουριστικών λεωφορείων.

Σε ό,τι αφορά στον επισιτισμό, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα αναστολής για τον Ιούλιο, όμως θα έχουν για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης είναι απαραίτητη για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουλίου, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας στο σύστημα «Εργάνη» από τον εργοδότη.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή κατά τον Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούλιο, δεν είναι υποχρεωτικό να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

Αναφορικά με τους εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που δεν επαναλειτούργησαν φέτος συνεχίζονται οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση.

Οι μονομερείς δηλώσεις των εργαζομένων, για την υποβολή των οποίων δεν απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη, υποβάλλονται έως και τις 31 Αυγούστου και αφορούν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Εφόσον η αναστολή διαρκεί 30 ημέρες, τότε ο εργαζόμενος θα λάβει το πλήρες ποσό των 534 ευρώ, διαφορετικά θα λάβει 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Σημειώνεται πως για τα τουριστικά καταλύματα, παρέχεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων των τουριστικών καταλυμάτων, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ