Κορονοϊός: Τρόμος μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται


Νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, καθώς το απόγευμα της Τρίτης (18/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.472 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων 55.3% άνδρες.

Από το σύνολο των 7.472 κρουσμάτων, 17.42 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

– 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 232 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25 (72.0% άνδρες).

Κορονοϊός: Αποκάλυψη – Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα παρθούν σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις προς την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη να εξετάσει μια σειρά θεμάτων.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή (21/08).

Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:

  • Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
  • Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Τι θα γίνει με την τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
  • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
  • Τοπικά lockdown.
  • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού.

H ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 7472 κρουσμάτων, 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.40871 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 8.361 (1.1%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ