Κορονοϊός: Τι θα γίνει με την αναστολή εργασίας – Πιέζουν οι εργοδότες, τι εξετάζει η κυβέρνηση


Κορονοϊος: Στο τραπέζι οι προτάσεις για την στήριξη από το Σεπτέμβριο και μετά των επιχειρήσεων, κυρίως στον τουρισμό και την εστίαση.

Αν το έκτακτο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας θα παραταθεί και πέρα από το Σεπτέμβριο, όπως ζητούν από την αγορά θα κληθούν να απαντήσουν λίαν συντόμως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφού μέχρι αυτή την ώρα σταθμίζουν τα δεδομένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν μπορεί να «τρέξει» παράλληλα με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας, καθώς το δεύτερο αποδεικνύεται πολύ πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις, οι οποίες γλιτώνουν το μισθολογικό κόστος.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν ενταχθεί λιγότεροι από 50.000 εργαζόμενοι και μάλιστα από το σύνολο της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, φορείς της εστίασης και του τουρισμού υπολογίζουν ότι βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων περίπου 100.000 δικοί τους εργαζόμενοι κι όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, «όσο διαρκεί το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν θα έχει ζήτηση».

Η τελευταία βελτίωση, με την οποία καλύπτονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν μπορεί να υποκαταστήσει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα παρθούν σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας και δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις προς την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την Τετάρτη να εξετάσει μια σειρά θεμάτων.

Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:

  • Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει.
  • Απόφαση για το αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Τι θα γίνει με την τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να την εφαρμόσουν.
  • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές).
  • Τοπικά lockdown.
  • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού.

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή (21/08).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ