Έκτακτη σύνοδος ΕΕ: Θέμα τουρκικής επιθετικότητας θέτει ο Μητσοτάκης – Σε… βέρτιγκο οι ηγέτες!


Πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο για το ζήτημα της Λεκορωσίας και θεωρούν δευτερευούσης σημασίας τις τουρκικές προκλήσεις – Εκτός από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετες στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Ερντογάν

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και των προκλήσεων της Άγκυρας θα θέσει σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμως, στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί αντικείμενο της επόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει το λόγο για να ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία, τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, την αδιάλλακτη επιθετική στάση με την αποστολή ερευνητικών σκαφών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ και τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να διαμηνύσει προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών που η χώρα μας θεωρεί ότι είναι η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Ζοζέπ Μπορέλ πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.

Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις θα κλειδώσουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο κι εκεί οι ηγέτες της Ε.Ε θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως εκτός από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίθετες στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Ερντογάν, με την Ισπανία να είναι μάλιστα μία αό αυτές. Ο λόγος; Το γεγονός ότι οι Ισπανοί κατασκευάζουν δύο νέα τουρκικά αεροπλανοφόρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ