Κορονοϊός – Αντιδήμαρχος Μυκόνου: Αναγκαία τα μέτρα – Θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχικός στόχος και γι’ αυτό το λόγο τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση στο νησί είναι αναγκαία», δήλωσε στο CNN Greece, η αντιδήμαρχος της Μυκόνου, Ντίνα Σαμσούνη.

Σύμφωνα με την ίδια, τα μέτρα ελήφθησαν έπειτα από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από τους ειδικούς.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος, οι παρεμβάσεις θα έχουν σίγουρα οικονομικές συνέπειες, ενώ τόνισε πως η πληρότητα στο νησί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν και καταλύματα που δεν λειτούργησαν.

Η κ. Σαμσούνη σημείωσε επίσης πως οι επιχειρηματίες του νησιού ήδη έχουν αρχίσει να τηρούν τα μέτρα και πως και οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών.

Στην ερώτηση εάν μετά την επιβολή των μέτρων κάποιοι που παραθέριζαν στο νησί, αποχωρούν, η αντιδήμαρχος επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια τάση.

«Ολοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα για να προστατεύσουμε τη υγεία τη δική μας και των γύρω μας», κατέληξε η αντιδήμαρχος της Μυκόνου.

Τοπικό lockdown για Μύκονο και Χαλκιδική

Στο «μικροσκόπιο» των υγειονομικών αρχών τέθηκαν η Μύκονος και η Χαλκιδική, καθώς στην τακτική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε πως αυτές θα είναι οι επόμενες περιοχές, στις οποίες θα τεθούν σε ισχύ αυστηρά μέτρα έναντι του κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση του «μοντέλου Πόρου», για τις περιοχές αυτές.

Για τη συγκεκριμένη απόφαση υπήρξε εισήγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς και στις δύο περιοχές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19.

Τα μέτρα στις εν λόγω περιοχές θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Με τα νέα μέτρα αναστέλλεται κάθε είδους δημόσια εκδήλωση όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ., απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, στα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ