Κόβουν την ανάσα τα στοιχεία του lockdown: Αύξηση 20% στα κρούσματα οικογενειακής βίας

Ο κορωνοϊός και το lockdown που αναγκαστήκαμε να υποστούμε, εκτός από υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα, έφερε στην επιφάνεια και μια ακόμη διάσταση, αυτή της οικογενειακής βίας.

Στη διάρκεια της πανδημίας (λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι) τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 20%, όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, στον ANT1, μαζί με την ψυχολόγο Κρίστι Καθαργιά, λέγοντας πως το πρόβλημα προϋπήρχε, αλλά τα θύματα δεν έκαναν καταγγελίες.

Και αυτό το γεγονός, της μη καταγγελίας, οδηγεί στο επόμενο επεισόδιο βίας, η οποία θεωρείται πλέον ως συνήθεια και τα θύματα πιστεύουν πως είναι φυσιολογική η ενδοοικογενειακη βία μέσα στη σχέση.

«Η ενδοοικογενειακή βία υπήρχε και προ κορωνοϊού. Η καραντίνα οδήγησε σε μία άγνωστη κατάσταση όπου αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι», είπε από την πλευρά της η Κρίστι Καθαργιά και πρόσθεσε: «Η γυναίκα αισθάνθηκε ευνουχισμένη. Μετά τη λήξη της καραντίνας αυξήθηκαν και τα φαινόμενα απιστίας από πλευράς γυναικών, οι οποίες ένιωσαν ξαφνικά απελευθερωμένες».

«Lockdown» και στις γονικές επισκέψεις

Ο κ. Γώγος έθιξε και το ζήτημα των προβλημάτων που προέκυψαν στη συνεπιμέλεια ανήλικων τέκνων (μετά από διαζύγιο) το διάστημα του κορωνοϊού, καθώς η αδυναμία γονέων να συναντήσουν τα παιδιά τους αυξήθηκε ραγδαία εν μέσω της πανδημίας.

Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, πολλοί γονείς έχουν να δουν τα παιδιά τους από τα μέσα Μαρτίου, με τον γονέα που έχει την επιμέλεια να αρνείται επιτρέψει την επαφή με τον άλλον γονέα.

«Η καραντίνα τελείωσε στις 15 Μαΐου. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες» τόνισε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της συνεπιμέλειας απασχολεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ