Κορoνοϊός: «Φωλιές» του ιού τα γηροκομεία – Κίνδυνος να γίνουμε Ιταλία


Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία υπάρχει μετά τις συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα σε οίκους ευγηρίας της χώρας

Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται το τραγικό παράδειγμα της Ιταλίας, αλλά και άλλων ευρωπαικών χωρών, όπου οίκοι ευγηρίας, μετατράπηκαν σε εστίες κορονοϊού. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων σε προνοιακές δομές.

Μετά τη νέα εστία διασποράς κορονοϊού που εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο κίνδυνος να μετατραπούν τα γηροκομεία σε «ωρολογιακές βόμβες» προκαλεί ανησυχία.

Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από μία εβδομάδα εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα της νόσου.

Πρόκειται για το γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 15 από τους 45 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο γηροκομείο και 7 από τους 30 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτό.

Τα πρώτα αποτελέσματα βγήκαν στις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η διασπορά του ιού φαίνεται να προήλθε από ηλικιωμένοι, την οποία μετέφεραν τα παιδιά της εξωτερικό γιατρό και στη συνέχεια η ίδια επέστρεψε στο γηροκομείο.

Ορισμένοι από τους ασθενείς, που διαγνώστηκαν με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Σημειώνεται ότι κάποια άτομα εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και η διεύθυνση ζήτησε να γίνουν τεστ από κλιμάκιο ΕΟΔΥ.

Τι λέει ο υπεύθυνος του γηροκομείου με τα 22 κρούσματα

Ο υπεύθυνος του γηροκομείου, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μίλκας, είπε ότι θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 15 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι.

Την Τρίτη, μία τρόφιμος ηλικίας 80 ετών ανέβασε πυρετό, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση του ΕΟΔΥ, όπου και διενέργησε τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους, με τα ανωτέρω αποτελέσματα.

Οι 15 ηλικιωμένοι, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται γύρω στα 80 έτη, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος «έχουν ήπια συμπτώματα» ενώ τα 7 άτομα του προσωπικού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό», σύμφωνα με το grtimes.gr.

Ο υπεύθυνος, σύμφωνα πάντα με το ίδιο τοπικό μέσο, αναφέρει πως το επισκεπτήριο του γηροκομείου είχε απαγορευτεί από τον Μάρτιο, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι θα διανυκτερεύουν σε έναν ξενώνα δίπλα στο γηροκομείο, για να αποφευχθεί η μεταφορά του ιού.

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε

«Ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων γιατί έχουμε διασπορά στην κοινότητα τονίζοντας πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η κατάσταση στα γηροκομεία ξεφύγει από τον έλεγχο, η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με δραματικές καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο Βέλγιο τον Απρίλιο υπολογιζόταν πως το 50% των συνολικών θυμάτων της χώρας ήταν τρόφιμοι γηροκομείων, ενώ στα τέλη Μαΐου στο Μιλάνο και στο Τορίνο οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δικαίωση για χιλιάδες συγγενείς τους που πέθαναν στα γηροκομεία χτυπημένοι από τη νόσο.

Τεστ στους εργαζομένους που επιστρέφουν από διακοπές – Πιθανά νέα μέτρα

Στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές.

«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» ανακοίνωσε. «Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορονοϊό», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα – ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο».

Επιβεβαιώνοντας όσα είπε ο κ. Κικίλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι «προετοιμάζεται ένα άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας».

Tο πρόβλημα συζητήθηκε χθες και στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να δοθεί αυστηρή σύσταση στους διοικητές των νοσοκομείων για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων από το υγειονομικό προσωπικό.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, «είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για το πώς θα θωρακιστεί καλύτερα το σύστημα και πως εφόσον υπάρχουν κενά αυτά θα καλυφθούν». Ηδη, την Τετάρτη κλιμάκιο του υπουργείου μετέβη στη Θεσσαλονίκη για τη συγκρότηση ειδικής Ομάδας Ελέγχου Λοιμώξεων για την εφαρμογή των μέτρων στα νοσοκομεία της πόλης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ