Μην ξεχαστείτε: Λήγει τέλος του μήνα η προθεσμία για δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών των ακινήτων

Κάτι λιγότερο από 10 ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και να απαλλαγούν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 31 Αυγούστου και το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν δηλώσεις διόρθωσης στοιχείων εμβαδού ακινήτων στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Οι δηλώσεις αυτές αντιστοιχούν σε πρόσθετα 16.300.000 τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων που έχουν δηλωθεί στους Δήμους της χώρας. Στα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 112.000 δηλώσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί χειρόγραφα από τους πολίτες στους Δήμους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι κοινή εκτίμηση ότι το μέτρο αυτό έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, διευκολύνοντας πάνω από 1.000.000 οικογένειες να βάλουν τέλος σε μια πολύχρονη εκκρεμότητά τους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αυξήσει ουσιαστικά τα έσοδά της.

Τι πρέπει να κάνουν, όμως, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ακόμα δηλώσει τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά;

Η διαδικασία είναι απλή. Μπορούν να το κάνουν μ’ ένα κλικ από τον υπολογιστή τους:

Θα πρέπει να πληκτρολογήσουν την διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/  και να πατήσουν πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων».

Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet, ενώ δεν χρειάζεται να συνυποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, καθώς αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην πλατφόρμα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του αιτούντα, που είναι καταχωρημένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ. Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και  με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αριθμό παροχής του ακινήτου. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει στη «Δημιουργία Νέας Δήλωσης» και να επιλέξει αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.

Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά. Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμεί κάποιος να προσθέσει ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής πατά το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα «Μη ηλεκτροδοτούμενα», όπου η κάθε δήλωση γίνεται ανά ακίνητο. Στην κατηγορία αυτή καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

α) Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής),

β) Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία,

γ) Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ και

δ) Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ