Ελληνοτουρκικά: Σε Ελλάδα και Τουρκία την Τρίτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης


Ρόλο διαμεσολαβητή αναλαμβάνει η «κολλητή» φίλη του Ερντογάν, Άνγκελα Μέρκελ και η Ελλάδα δέχεται να συνομιλήσει μαζί της.

Συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας θα έχει στην Αθήνα την Τρίτη, 25 Αυγούστου, και ώρα 12:00 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και την Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες, στην Κυανή Ακτή, όπου συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα έστειλαν αμφότεροι, σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν θα ανεχθούν απειλές κατά της κυριαρχίας μελών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (25/08), οπότε και θα επισκεφθεί τις δύο πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ, θα έχει λήξει η παράνομη τουρκική Navtex.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 26/8 η Βουλή των Ελλήνων θα κυρώσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Ακολούθως, στις 27/8 η Καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου και θα συζητηθεί το θέμα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και οι διαφορές δύο μελών της συμμαχίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Την Παρασκευή 28/8, ξεκινά το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, στο οποίο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ