Κίνηση – μήνυμα στην Τουρκία: Στη Σούδα F-16 των Εμιράτων για κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να μετασταθμεύσουν το Σάββατο στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, για τις επόμενες ημέρες

Κατά την παραμονή τους στη Σούδα, θα λάβουν μέρος σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μεταστάθμευση των τεσσάρων αεροσκαφών με τους πιλότους τους συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ.

Η κίνηση αυτή θεωρείται διπλωματική κίνηση των ΗΑΕ σε επίπεδο συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά και μήνυμα προς την Άγκυρα μετά τη συμφωνία μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ, με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Η Άγκυρα εξέφρασε με επίσημο τρόπο τη δυσαρέσκειά της για την εν λόγω συμφωνία, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει πως «η ιστορία και η συνείδηση των λαών της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρέσουν ποτέ την “υποκριτική συμπεριφορά” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ». Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την πρεσβεία της Τουρκίας στο Αμπού Ντάμπι και να αναστείλει τους διπλωματικούς δεσμούς με τα ΗΑΕ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνεχάρη τη συμφωνία αυτή, μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδος, η οποία επετεύχθη με την κομβική υποστήριξη των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «νίκη της διπλωματίας και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ