Κορονοϊός – Προειδοποίση για τα πολλά κρούσματα: Να μην δούμε εικόνες Ιταλίας


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σταθερά υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού .

Τα στοιχεία ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση που καθημερινά είναι σε επαφή με τους ειδικούς και παίρνει έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», αφού είναι δύο πόλεις που βρίσκονται σταθερά στις πρώτες δύο θέσεις της κατανομής των κρουσμάτων. Μόνο την Παρασκευή, 21 Αυγούστου, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 76 κρούσματα στην Αττική και 46 στην Θεσσαλονίκη.

Ο δείκτης R για την μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 1, όπως είπε το πρωί του Σαββάτου (22/08) στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.

Επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά οτι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

Τα μέλη της επιτροπής πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μηνός και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».

Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε δε ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στο infodemics, «την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο».

«Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος, και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R, αλλά και γιατί αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση ΜΜΜ, συν την εποχική γρίπη.

Εκτίμηση για πάνω από 10.000 ενεργά κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πορεία της πανδημίας έκρουσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενέβης, τονίζοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πια τόσο μεγάλος που ούτε οι νέοι πλέον προστατεύονται.

Όπως εξήγησε, όταν έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα θα δούμε και τις σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν κάποια σπάνια ευαισθησία, την οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και αυτή δεν εμπίπτει στον ορισμό του υποκείμενου νοσήματος, να έχουν μια πολύ άσχημη εξέλιξη όσον αφορά την νόσο.

«Είναι τραγικό αλλά με δεδομένους τους αριθμούς είναι μάλλον αναμενόμενο» κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα ούτε οι νέοι προστατεύονται.

Σε απόλυτο πλαίσιο τα πράγματα είναι σοβαρά, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας εκ νέου την εκτίμηση του για ύπαρξη 10.000-15.000 πραγματικών ενεργών κρουσμάτων.

«Είναι πολλά. Είναι περίπου 1 στους 1000 και λιγότερο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον μεγάλη η πιθανότητα ένας πολίτης να συναντήσει ένα κρούσμα.

«Νομίζω ότι μια ένταση από πολίτες και πολιτεία συνολικά, τις επόμενες 15 μέρες, να κρατήσουμε τα μέτρα ώστε να πέσουν τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό, κι αν είναι δυνατόν σε χαμηλό διψήφιο, θα κάνει καλό σε όλες τις δραστηριότητες που έχουμε», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Δωρεάν το εμβόλιο στους Έλληνες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Παρασκευή στη τηλεδιάσκεψη που είχε με αρμόδιους υπουργούς και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων πως το εμβόλιο όταν έρθει στην Ελλάδα θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Ελληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ